Pomorci i nezaposleni moraju se javiti na HZZO


Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u svom priopćenju apelira na sve nezaposlene osobe, posebno pomorce, da obrate pažnju na rok od 30 dana u kojem su se dužni javiti HZZO-u radi prijave na obvezno zdravstveno osiguranje a nakon što im prestane radni odnos, odnosno u slučaju pomoraca po iskrcaju.

-Primijetili smo da nezaposlene osobe, a posebno pomorci često propuštaju rok za prijavu te zbog toga gube mogućnost prijave na obvezno zdravstveno osiguranje po osnovu statusa nezaposlene osobe, navodi se u priopćenju Direkcije HZZO-a.

Među ostalim ističu da je za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje potreban dokaz o prebivalištu ili odobrenom stalnom boravku (uvjerenje MUP-a ili osobna iskaznica) i dokaz o prestanku radnog odnosa ili obavljanja djelatnosti (pomorska knjižica).

Isto tako, HZZO želi podsjetiti i učenike i studente koji su završili redovito školovanje da se 90 dana od dana isteka školske godine moraju prijaviti u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja, ili u roku od 30 dana nakon položenog završnog ispita, a djeca s navršenih 18 godina moraju se javiti 30 dana od dana kada su navršila 18 godina života, ako nisu zdravstveno osigurana po drugoj osnovi. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter