Pomorci bez place i bez hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od cetiri mjeseca golgote na brodu «Swift Split» u Gabonu, jucer se u Zadar vratio 47-godišnji voda palube Nenad Komparic.

On je zajedno s ostalih 24 clana posade, od kojih su sedmorica Hrvati, to vrijeme proveo na blokiranom brodu u kvaru, na sidrištu ispred luke Owendo, bez place, a u posljednje vrijeme i bez hrane. Na brodu je, kaže Komparic, ostao dio posade medu kojima je i treci casnik stroja, Ukrajinac, koji se nalazi u kriticnom stanju.

- Izvukao sam se jedva jedvice. Sutra bi trebali doci i treci casnik Maric i kuhar Luketic. Hoce li se uspjeti što uciniti za ove na brodu ja to ne znam jer tom covjeku više ne vjerujem, drhtavim glasom uzbudeno je govorio je Nenad Komparic nakon dirljivog susreta sa suprugom.

«Taj covjek» za Komparica je Ratko Božic, vlasnik Split Ship Managementa, inace predsjednik Udruge pomorskih menadžera koji se bave ukrcavanjem pomoraca na brodove. Božicu, prema podacima Sindikata pomoraca Hrvatske, slucaj «Swift Split» nije prvi put da je izigrao hrvatske pomorce. Sindikat ga je cesto prozivao u medijima zbog višemjesecnih neisplata placa pomorcima, koje je Božic uglavnom pokušavao opravdati aktualnom recesijom.

Iako najavljivana, smjena Ratka Božica s predsjednickog mjesta na nedavnom sastanku upravnog odbora Udruge u Zadru ipak se nije dogodila. Udruga je, službeno, detaljno analizirala «nezadovoljstvo» ministarstva te utvrdila da zamjerke nisu tako «teške» da bi se Božicu oduzela dozvola za rad.


Podijeli: Facebook Twiter