Pomor ribe u Boljunčici - zbog sabotaže?

Onečišćena Boljunčica na ulazu u tunel (R. SELAN)
Onečišćena Boljunčica na ulazu u tunel (R. SELAN)

Vladimir Licul, vlasnik farme goveda Bio Adria iz koje je u srijedu istekla gnojnica u obuhvatni kanal Čepićkog  polja i potom izazvala pomor riba u Bojunčici, ovaj slučaj smatra sabotažom i kao takovog ga je prijavio policiji.

- Moji radnici su primijetili da ne radi vodeni top kojim prskamo gnojnicu po usjevima pa su izašli u polje vidjeti što se događa. Pronašli su otkvačene cijevi kojima gnojnicu pumpamo do polja, a tekućina je istjecala. Spojili su cijevi uvjereni da je do incidenta došlo zbog jakog pritiska i provjerili kako sustav radi. Dva sata kasnije ponovilo se isto: cijevi su bile odvojene, a tekućina je istjecala. To ne može biti mehanički kvar, netko je to namjerno učinio, kaže Licul, koji se tog dana nalazio u Venezueli gdje ima tvrtku.

Krajem srpnja prošle godine na farmi je izgorjelo skladište hrane, što je također dalo prostora nagađanjima o mogućem podmetanju.    

Licul napominje da tekućina koje je iscurila zapravo nije gnojnica, jer se većinom sastoji od vode kojom se, shodno propisima, svakodnevno ispire izmuzište krava. Taj organski otpad odlazi u separator gdje se odvaja kruti dio, a tekući pumpa u bazen, tzv. lagunu, u kojoj se dodatno razrjeđuje jer u njoj ima i kišnice. Iz lagune se organska tekućina aluminijskim cijevima vodi do polja, po kojima se prska za prihranu usjeva.

Istekla gnojnica slijevala se prema obuhvatnom kanalu uz još jedan bazen u blizini farme.

- Iskopan je davno prije nego što sam ja kupio farmu. Nastao je tako što na tom mjestu uzimala zemlja za potrebe prekrivanja deponija šljake TE Plomin. Bivši vlasnici farme znali su ispustiti gnojnicu u taj bazen jer je nisu koristili za prskanje, kaže Licul. Zbog moćnosti da je gnojnica dospjela u taj bazen ili točnije baru, koja je jasno uočljiva samo iz zraka jer je potpuno obrasla, Bio Adria je jučer na zahtjev Hrvatskih voda crpila vodu iz nje i raspršivala je poljem. Također je bagerima dubila kanal uz nju da bi u slučaju novog istjecanja spriječila prelijevanje u obuhvatni kanal i Boljunčicu.

U tijeku je zakonska procedura analize zagađene vode, a uzorke je izuzeo pulski Odjel za javno zdravstvo. Vodnogospodarski odjel za vodno područje primorsko-istarskih slivova u Rijeci moći će nakon objave rezultata procijeniti štetu.

Boljunčica je jučer na utoku u tunel kojim otječe u Plominski zaljev izgledala čisto, ali je već u prvim metrima tunela bilo jasno da je to zato što se koncentracija zagađenja zajedno s uginulim ribama pomaknula naprijed. Na izlazu iz tunela rječica je i dalje bistra. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter