Pomor ribe na sjevernom Jadranu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tragom pritužbi ribara sa zapadne obale Istre da u punoj ribolovnoj sezoni ne mogu do srdele, zbog cega je stala s radom i tvornica ribljih konzervi Mirna, razgovarali smo sa strucnjacima rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta "Ruder Boškovic" i Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Istarski ribari, koji se bave nocnim ulovom plave ribe mrežama plivaricama tvrde se da ne pamte ovako lošu godinu. U rujnu se uz zapadnu obalu Istre samo u Rovinju znalo nocu uloviti i preko sto tona srdele, a sada je nema niti za ribarnice. Ni oni najiskusniji ribari za to nemaju pravog objašnjenja.

Dr. Tamara ?akovac iz CIM-a, koja se bavi istraživanjem neuobicajenih pojava u moru, potvrdila nam je da su prilikom posljednjeg obilaska pucine brodom "Vila Velebita" primijetili za ovo doba godine neuobicajenu pojavu sluzi.

- Rijec je o pojavi nakupina sluzavog agregata koje dobivaju žuckastu i smedu boju kada su na kraju svog biološkog ciklusa pa bi trebale nestajati. Obicno se ove nakupine pojavljuju na proljece, pa ta pojava završava u lipnju, a ove godine je kulminirala u rujnu, kaže ?akovac, koja pocetkom iduceg tjedna sa svojom ekipom izlazi na more, pa ce nam moci dati preciznije podatke.

Medutim, istraživace više zabrinjava manjak kisika na dnu mora, koji je prije desetak godina prouzrocio pomor ribe, zbog cega je u Istarskoj županiji bila proglašena prirodna nepogoda.

Sluzave nakupine primijetili su i istraživaci splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji sa svojim novim brodom "Bios" za potrebe Ministarstva poljoprivrede i ribarstva istražuju riblji fond Jadrana, a prošlog su tjedna obilazili akvatorij zapadne Istre.

Kad je rijec o najbrojnijoj jadranskoj plavoj ribi, voditelj istraživanja dr. Vjekoslav Ticina kaže da su uz zapadnu obalu Istre ehosonderima primijetili manje skupine srdele od uobicajenih. Ono što je za splitske istraživace neobicno za ovo doba godine, kada se srdela u svom migracijskom putu nalazi upravo na ovom teritoriju, jest njena pomiješanost s incunima, a na otvorenom moru pronalazili su same incune.

Lov miješane ribe je, naime, prava mora za ribare, koji je nakon cjelonocnog ulova ujutro moraju rucno sortirati, da bi je tako odvojenu po vrstama mogli predati kupcima i preradivacima.

Kad je rijec o neuobicajenoj pojavi tuna i dupina, Ticina kaže da je do toga došlo zbog zabrane ulova tune u Jadranu. To je dobar znak da se fond tuna oporavlja, a za dupine je posljednjih godina primijeceno da ih ima sve više, što je potvrdilo i nedavno opsežno istraživanje iz zraka naših i talijanskih znanstvenika.

Predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Miro Kucic kaže da je ovogodišnja situacija s ulovom plave ribe katastrofalna, ne samo u Istri, vec i u Kvarneru i Dalmaciji. Veliki poznavatelj morskog ribarstva, jedine hrvatske grane u proizvodnji hrane koja je u vanjskotrgovinskom plusu, kaže da pamti slicne krize u našem ribarstvu, ali se boji da je ova strukturne naravi i da ce potrajati. (Aldo POKRAJAC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter