Pomor ribe kraj Mirne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više stotina kilograma uginule ribe pronadeno je u ponedjeljak u sekundarnom kanalu uz rijeku Mirnu, na podrucju Opcine Tar-Vabriga, tik ispod vijadukta Istarskog ipsilona u smjeru Portoportona. Pomor ribe prijavio je ribocuvar, a na teren su odmah izašli veterinarski inspektor, veterinari, policija i vodoprivredni inspektor.

Od Adrijana Matica iz porecke veterinarske ambulante Vet centar saznajemo da se radi o kolicini od izmedu tristotinjak i cetiristotinjak kilograma uginule ribe, najvecim dijelom šarana i jegulja. Uzeti su uzorci i poslani u Hrvatski veterinarski institut u Rijeku kako bi se ustanovili uzroci uginuca, a rezultati seocekuju pocetkom iduceg tjedna.

Danas prijepodne u kanalu su od uginule ribe ostali samo tragovi. Sekundarni kanal dugacak oko kilometar i širok  dva do tri metra nalazi se na cistini, na jednoj je strani zatvoren rešetkom kroz koju je omogucen prolaz prema rijeci, a ima funkciju sakupljanja vode iz Mirne. Osim nekoliko žaba i jedne nutrije u kanalu smo zamijetili tek jednu uginulu jegulju i par manjih uginulih šarana zapetljanih u šaši.

- Clanovi sportsko ribolovnog društva Istra iz Buja su istog poslijepodneva ocistili kanal, rekao nam je ribocuvar Miroslav Radoševic kojega smo slucajno zatekli u obilasku kanala. Kako nam je opisao, u utorak je u kanalu sve bilo bijelo od uginule ribe. Rijec je o kanalu inace bogatom ribom u koji se dolaze mrijestiti šarani i jegulje, pa ga ribici vrlo dobro znaju. O mogucim razlozima pomora ribe nije nam znao reci puno, ali nam je ukazao na cudan miris po ustajaloj vodi koji je povremeno dopirao iz kanala, te nas upozorio na pojavu skrame na vodi koje, kako nam je rekao inace nema.



- Ne znam, to mi je malo cudno, danas nema ni caplji i ostalih "cirkusanata" koji ovdje znaju okupljati, veli Radoševic. Dodaje kako se zadnji pomor riba u ovom dijelu Mirne dogodio prije nekih cetiri godine, u jednom oborinskom kanalu. Uzeti su uzorci za analizu, ali kako veli do danas nisu dobili nikakve informacije o tome.

Pitanje o pomoru ribe uputili smo i veterinarskom inspektoru Slobodanu Mudricu, koji nam je objasnio da nije ovlašten davati izjave novinarima, te nas za sve informacije uputio na glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, mora i ruralnog razvoja. Njegov odgovor medutim dosad nismo uspjeli dobiti.

Ukoliko se ustanovi da je uzrok kazneno djelo policija ce dalje postupati u ovom slucaju. (izvijestila i snimila V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter