Pomokrio se u vlastitu šaku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon izložbe «Reality» na kojoj je ponudio svoje videnje vremena u kojem žrvanj blistavila i lažnog glamoura vodi obesmišljavanju svake osobnosti, konceptualni umjetnik Siniša Labrovic po drugi put u mjesec dana nastupio je pred rijeckom publikom u Galeriji SIZ, gdje je sinoc izveo performans «Perpetuum mobile». U svojim performansima Labrovic se do sada bicevao, pasao travu, lizao stopala, a sinoc je po prvi put stao pred publiku posve gol i u desetominutnoj izvedbi više se puta pomokrio u vlastitu šaku da bi sadržaj potom i popio. «Perpetuum mobile» dolazi kao odgovor umjetnika na krizu i pokušaj da se umjetnošcu ponudi rješenje onima koji žele preživjeti, a druga im rješenja izmicu ili su im izmaknuta.
- Prije nego krenemo tražiti pomoc vlade i žaliti se, ili kad vidimo da ništa od toga ne pomaže - trebamo se okrenuti onome što nam je kao ljudima najbliže, a to je vlastito tijelo kao idelan stroj koji vlastitom energijom sam sebe održava i pokrece - kaže Labrovic koji za svoj rad nalazi i suvremene i povijesne reference. Od suvremenih, tu je performans «Samojed» u kojem splitski umjetnik Marko Markovic pije krv iz vlastite vene, a od povijesnih izjava francuske kraljice Marie Antoanete koja je u povijesti ostala upamcena po poruci gladnom narodu da jede kolace, ako nema kruha.
- Ja ne mogu ponuditi kolace, ali jednako ljudski i pošteno kao ona kažem ljudima neka piju mokracu i jedu govna - kaže Labrovic u stilu koji je i mnogo bliži retorici današnjih politicara.


Podijeli: Facebook Twiter