Pomoću e-proračuna gradske financije dostupne svima

S predstavljanja nove gradske web-aplikacije
S predstavljanja nove gradske web-aplikacije

Danas je u Komunalnoj palači predstavljena nova web-aplikacija Grada Pule pod nazivom e-proračun. Riječ je o novoj usluzi koja građanima i gospodarskim subjektima omogućava aktivnu participaciju, olakšava suradnju i uspostavlja interakciju u procesu donošenja proračuna na jednostavan način korištenjem alata koje pružaju suvremene informatičke tehnologije.

Predstavili su je gradonačelnik Boris Miletić, pročelnica za financije Vesna Sajić te voditeljica projekta iz tvrtke COIN Rozana Banković Stupar.

- Ovo je novina u radu Grada, pogotovo po pitanju otvorenosti i transparentnosti, čemu teži gradska uprava, a to su nam već više puta, brojnim nagradama, potvrdile brojne neovisne institucije. Odsad će na webu biti dostupna veća razina informiranosti građana. U sam proces donošenja proračuna uključujemo građane, a ova jednostavna aplikacija pružit će im uvid kako se ostvaruje, ali i troši proračunski novac. U tome će nam pomoći suvremena informatička tehnologija, po čemu je Pula lider u Hrvatskoj.

Ovo će biti alat i javnom sektoru za kvalitetnu analizu i pripremu proračuna, ali i za dinamičko praćenje njegovog izvršenja, ukazivanja na trendove i pravovremenog reagiranja, a sve to na kraju dovodi do što veće kvalitete, rekao je gradonačelnik Miletić.

Pročelnica Sajić rekla je da proračun definira zakon, ali da je Pula odlučila uključiti i što veći broj građana u njegovo donošenje. Tako već godinama objavljuju javni poziv za dostavu prijedloga, obavještavaju vijeća mjesnih odbora, nacionalne manjine i političke stranke da se uključe, a već tri godine zaredom održavaju i tribine po mjesnim odborima.

Lani je pokrenut web-servis proračun.pula.hr s osnovnim informacijama o proračunu, tiskana je brošura Proračun u malom, ove godine su se uključili i u projekt Participativno budžetiranje te transparentnost zaključuju ovom web-aplikacijom.

Aplikacija se nalazi na web-tranicama Grada Pule, a bit će dostupna i na stranicama pulaodlucuje.org. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SUBOTU.


Podijeli: Facebook Twiter