Pomoćnik ministra pravosuđa ponudio ostavku, Šprlje će je prihvatiti

Ministar pravosuđa Ante Šprlje (D. JELINEK)
Ministar pravosuđa Ante Šprlje (D. JELINEK)

Pomoćnik ministra pravosuđa za zatvorski sustav Slavko Kovačević ponudio je ostavku nakon što je otkriveno da mu je 2004. izrečena pravomoćna presuda zbog udaranja djeteta.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je u petak u Bruxellesu da će vjerojatno prihvatiti ostavku novoimenovanog pomoćnika i ustvrdio kako nije znao da mu je najbliži suradnik bio kažnjavan za udaranje djeteta.

"Prema informacijama koje sada imam, vjerojatno ću prihvatiti tu ostavku, ali ne mogu sada govoriti dok ne vidim svu dokumentaciju koja se možda nalazi ili ne nalazi u ministarstvu", rekao je Šprlje novinarima.

Na upit kako je moguće da se kažnjavana osoba imenuje pomoćnikom ministra, Šprlje je odgovorio da nije imao informaciju o tome.

"On, koliko znam, nije bio kazneno evidentiran, moguće je da se radilo o rehabilitaciji i u tom smislu ja ga ne mogu smatrati zakonski osuđivanom osobom. On je, koliko čujem, iz moralnih razloga ponudio ostavku i nakon što se vratim u Zagreb razmotrit ću cijelu situaciju i donijeti odluku", rekao je ministar. Dodao je da Hrvatska ima neobičan pravni sustav u kojem se ne traži potvrda o nekažnjavanju, nego potvrda da se ne vodi kazneni postupak. Takve potvrde o nekažnjavanju mogu se ishoditi samo u iznimnim slučajevima, većinom se prilažu za rad u inozemstvu ili za rad u djelatnostima vezanim za maloljetnike. Tada se traži jesu li osobe kazneno evidentirane vezano uz kaznena djela na štetu djece.

"U ovom slučaju nije postojala obveza za potvrdu o nekažnjavanju, a da je i postojala, ta potvrda bi bila vjerojatno čista jer nije zaveden u kaznenu evidenciju", rekao je ministar. Upitan je li on birao Kovačavića za svog pomoćnika, Šprlje je rekao da je on bio "prijedlog jednog kruga ljudi". "Ja osobno nisam birao sve svoje suradnike. Radilo se o prijedlozima i onda smo razgovorali koje su osobe stručne i kakve imaju programe. Gospodin Kovačević je imao dobar program za zatvorski sustav s analizom stanja i prijedlozima za poboljšanja u zatvorskom sustavu. Međutim, nisam imao informacije da je bio kažnjavan", rekao je Šprlje.

Mediji su ranije objavili da je Kovačević 2004. osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada na maloljetnika kojem je nanio teške tjelesne ozljede, odnosno nanio ozljedu puknuća bubnjića. Također je protiv njega vođen najmanje jedan disciplinski postupak zbog "prekoračenja ovlasti na dužnosti", odnosno  prekomjerne upotrebe sile nad zatvorenicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter