Pomoći bolesnoj djeci uz humor i filmove

"Regoč" Helene Bulaja
"Regoč" Helene Bulaja

Razvojni krosmedijski projekt "Onkolog i ja" Helene Bulaja odabran je među 35 projekata koji će u listopadu biti predstavljeni na koprodukcijskom sajmu Cinekid Junior (Cinekid's Junior Cross-Media Market) u sklopu festivala Cinekid u Amsterdamu (najveći svjetski festival filmova, televizijskih sadržaja i novih medija namijenjenih djeci od četiri do 14 godina starosti, a svake ga godine posjeti oko 50. 000 ljudi).

Riječ je o web-enciklopediji za djecu i roditelje koja uključuje kolekciju kreativnih dokumentaraca o djeci oboljeloj od karcinoma. Projekt je zamišljen kao mrežni (online) servis u vidu internetskog portala i mobilne aplikacije, a namijenjen prije svega edukaciji i razmjeni iskustava i znanja među roditeljima i djecom oboljelom od karcinoma u Hrvatskoj i u svijetu.

Projekt je nastao u koprodukciji producentske tvrtke Moječarobne misli i udruge Krijesnica. Autorica je Helena Bulaja, a producent i koordinator Zoran Cipek. Ovo njezin je drugi autorski i producentski projekt koji će se predstaviti na koprodukcijskom sajmu Cinekid Junior. Naime, 2010. godine sudjelovala je s projektom "Zgodice o micama", koji je ove godine dobio i potporu programa Media za razvoj animiranih projekata.

Portal i aplikacija radnog naziva "Onkolog i ja" osmišljeni su da bi se na jednostavan i vizualno atraktivan način te uz određenu dozu humora oboljeloj djeci i njihovim obiteljima pomoglo u što lakšem, bržem i bezbolnijem putovanju kroz teške životne situacije. Uz online servis, projekt će sadržavati i kolekciju kratkih kreativnih dokumentaraca o iskustvima djece i roditelja.

Helena Bulaja rođena je u Splitu, međunarodno je priznata hrvatska multimedijska umjetnica, filmska redateljica, scenaristica, dizajnerica, producentica i majka četvero djece. Godine 2000. pokrenula je uz podršku Zaklade Adris jedan od najuspješnijih hrvatskih multimedijskih projekata, animiranu i interaktivnu obradu bajki iz zbirke "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, koja je u tisku istaknuta kao "možda najvažniji hrvatski kulturni projekt za 21. stoljeće". Projekt je privukao veliku pozornost, predstavljen je na više od 30 međunarodnih konferencija i festivala novih medija, animacije i filma te je osvojio brojne ugledne nagrade i priznanja od San Francisca 2002. do festivala obiteljskog filma 2007. u Hollywoodu te Plaketu grada Zagreba. (Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter