Pomoć za snalaženje na EU tržištu

Grozdana Vuđan (HGK Pula)
Grozdana Vuđan (HGK Pula)

Nakon ulaska u Europsku uniju 1. srpnja Hrvatska postaje dio konkurentnog i dinamičnog jedinstvenog tržišta s više od 500 milijuna stanovnika. Jedan u nizu seminara o novinama koje donosi to jedinstveno europsko tržište kada je riječ o slobodi kretanja robe i usluga održan je danas u HGK-Županijskoj komori Pula.

Grozdana Vuđan iz Ministarstva gospodarstva, voditeljica Službe za koordinaciju slobode kretanja roba na unutarnjem tržištu, predstavila je zakonodavni okvir, ali i korisne alate koje je razvila Europska komisija kako bi pomogla građanima i poduzetnicima u slučaju povrede njihovih prava na europskom tržištu. Svoj slučaj mogu besplatno i izvansudski riješiti uz pomoć sustava Solvit, ali i nekih portala, poput Your Europe, na kojima se unaprijed mogu informirati o svojim pravima.

- Portal Your Europe bit će i na hrvatskom jeziku. Namijenjen je građanima i poduzetnicima i nudit će rješenje za otvaranje tvrtki, sve do prekida poslovanja. Građani će moći rješavati pitanje preseljenja, zapošljavanja, vozačkih dozvola, zdravlja, kupovine i drugih pitanja, rekla je Vuđan. Za gospodarstvenike je važno da više nema dvostrukog ispitivanja, dvostrukog certificiranja duplih troškova, a proizvodi će se s danom ulaska RH u Uniju označivati oznakom "CE". Uz Narodne novine, uvodi se i službeni list Europske unije koji će biti preveden na hrvatski.

Daniel Hinšt, viši stručni suradnik za međunarodnu suradnju u području usluga, kazao je da se poduzetnici koji su registrirani u Hrvatskoj za većinu uslužnih djelatnosti u početku neće trebati registrirati u EU-u. Sjedište poslovanja u određenoj zemlji bit će potrebno u slučaju stalnog obavljanja određene uslužne djelatnosti. Registracija poslovanja bit će puno jednostavnija jer u Uniji postoji tzv. EUGO mreža jedinstvenih kontaktnih točaka gdje se mogu dobiti sve poslovne informacije te mogućnost registracije. Jedinstvena kontrolna točka oformljena je još prije dvije godine u Centru za poslovne informacije HGK-a. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter