Pomoć u kući za dementne osobe u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Umagu je danas predstavljen projekt ''Demenca aCROsSLO'' kojeg su Grad Umag, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest iz Zagreba, umaški Dom za starije i nemoćne osobe, Domovi umirovljenika Izola i Kopar, te Nacionalni institut za javno zdravstvo Slovenije. Projekt su prijavili na natječaj Programa sudjelovanja Interreg Slovenija-Hrvatska. Trajat će osamnaest mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi 412.000 eura.

Pedesetak osoba

- Demencijom, kroničnom progresivnom bolesti mozga u Hrvatskoj je zahvaćena oko 81.000 osoba, a u Sloveniji njih oko 32.000. Broj će i dalje rasti, kazao je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga Slaviša Šmalc.

Ciljevi projekta ''Demenca aCROsSLO'' su edukacija postojećih kadrova, senzibiliziranje javnosti, smanjenje stigmatizacije demencije te pružanje skrbi dementnim osobama. Razina socijalne skrbi, kao i svijest građana o potrebama osoba s demencijom nije ni na području Hrvatske, a ni u  Sloveniji usklađena s njihovim potrebama, što zahtjeva povećanje usluga skrbi, poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti. Osim institucionaliziranog smještaja u domovima za starije i nemoćne, sve se više potiče pomoć u kući, koja omogućuje pojedincu da čim duže ostane u vlastitom okruženju, što je u susjednoj nam Sloveniji uobičajena praksa.

-Početkom ožujka ćemo kroz aktivnosti umaškog Doma za starije i nemoćne početi s pružanjem usluge pomoć u kući koja će biti usmjerena na zadovoljenje potreba starijih i nemoćnih sugrađana, posebice osoba koje imaju dijagnosticiranu demenciju. Na području grada Umaga je ukupno 50-tak starijih osoba s nekim od oblika ove bolesti kojima bi pomoć u domu u velikoj mjeri olakšala svakodnevicu. Pozivamo rodbinu i prijatelje potencijalnih korisnika pomoći u kući, da se najkasnije do 24. veljače jave svojim liječnicima opće prakse ili djelatnicima UO za društvene djelatnosti Grada Umaga, kako bi se mogla izvidjeti mogućnost pružanja pomoći u kući svima kojima je pomoć potrebna, ističe Šmalc.  Spomenuti program objedinjuje nekoliko aktivnosti i to organiziranje prehrane, obavljanje kućnih poslova i održavanje osobne higijene.

Edukacija osoblja

U dosadašnjem dvogodišnjem radu Doma za starije i nemoćne osobe ''Atilio Gamboc'' je ustanovljeno da stručnom kadru nedostaje znanja i vještina vezanih za rad s dementnim osobama, kazala je ravnateljica Doma Diana Lekić.

- Edukaciju stručnog osoblja će vršiti Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest, obzirom da ima najkompetentnije edukatore u tom segmentu. Nadalje, predviđene su i edukacije za obitelji oboljelih osoba, te će se organizirati i nekoliko javnih tribina s ciljem destigmatizacije ove bolesti i sprečavanja socijalne isključenosti. Demencija je rastući problem. Prema mišljenju stručnjaka, to je vrlo progresivna bolest. Životna dob stanovnika se produžava, no, upitna je kvaliteta, zaključuje Lekić. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter