Pomoć u ambulanti dnevno zatraži oko dvadeset turista

Turisti zadovoljni jer ne moraju dugo čekati (A. Š.)
Turisti zadovoljni jer ne moraju dugo čekati (A. Š.)

Istarski domovi zdravlja tijekom ljetnih mjeseci organiziraju rad turističkih ambulanti u najvećim turističkim središtima na poluotoku. Turistička ambulanta u pulskom Domu zdravlja radi od početka srpnja i to u dvije smjene, s dva liječnička tima, sve dane u tjednu, uključujući vikende i državne praznike. Krajem srpnja prvi put s radom je započela i turistička ambulanta pri labinskom Domu zdravlja. Smještena je odmah do Hitnog trakta, a pacijente prima jedna liječnica i medicinska sestra.

Za našeg posjeta ambulanti, čekaonica je bila dobro popunjena, tako da su liječnica Ana Vretenar i medicinska sestra Stefani Lovrečić Jusić, imale dosta posla.

- Pomoć kod nas u prosjeku dnevno zatraži dvadesetak pacijenata. Najviše ima Nijemaca, a turisti na sreću pomoć traže zbog manjih problema. Najčešće dijagnoze su upala uha i grla, povrede, alergije i želučane smetnje, posjekotine najčešće kod djece, a primjećujemo da se naši gosti čuvaju sunca jer su opekline zbog predugog izlaganju suncu, rijetkost“ kaže nam doktorica Vretenar.

Dosad su gosti koji ljetuju na Labinštini zdravstvenu pomoć mogli zatražiti na labinskom hitnom traktu ili u stalnoj ambulanti u Rapcu, no vrijeme čekanja bilo je znatno duže, znajući da su namijenjene i domaćem stanovništvu.

Na izlazu iz ambulante, zatekli smo gosta iz Slovenije, koji je zatražio pomoć zbog bolova u grlu, rekao nam je kako je zadovoljan, jer zna da može stići doktoru bez dužeg čekanja.

Ambulanta u Labinu primat će pacijente do konca kolovoza, a otvorena je svakog radnog dana od 9 do 17, a subotom, nedjeljom i praznikom od 7 do 15 sati.

Usluge pružene u turističkim ambulantama nisu pokrivene EU-karticom zdravstvenog osiguranja budući da te ambulante nisu ugovorne ordinacije HZZO-a. Usluge se naplaćuju od pacijentovog putnog osiguranja ili samih turista koji potom plaćen iznos mogu refundirati kod osiguravatelja u državi iz koje dolaze. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter