Pomoć poplavljenima: Ostojić proziva Crveni križ

Ranko Ostojić (Arhiva GI)
Ranko Ostojić (Arhiva GI)

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prozvao je danas Hrvatski Crveni križ zbog nedistribuiranja prikupljene novčane pomoći stradalima u poplavi, optuživši ga da mu je "prioritet oročavanje sredstava, a ne pomoć ljudima".

S obzirom na izjave izvršnog predsjednika HCK-a Roberta Markta u medijima kako Vlada i Krizni stožer trebaju napraviti relevantan popis raseljenih osoba, Ostojić je novinarima rekao da se HCK od početka brine o popisu tih osoba, te je popisao 8.360 evakuiranih osoba s poplavljenog područja.

- Politički direktor Crvenog križa neka se ukrca u svoj fini auto, ode na teren i neka da popis koji ima jer je to popis HCK-a i neka dijeli pomoć, poručio mu je Ostojić.

Izvršni predsjednik HCK-a Robert Markt izjavio je pak Hini da ne vidi razloga za takvu kritičnost ministra Ostojića jer se radi o potrebi da se objedine svi relevantni podaci i koordinira raspodjela humanitarne pomoći da bi ona bila podijeljena na pravedan način.

HCK je, kaže Markt, prvi u distribuciji humanitarne pomoći kojem je takav relevantan popis potreban, ali će trebati i svim ostalim institucijama koje će distribuirati pomoć nakon HCK-a.

Smatra da bi bilo uputno odrediti jedno tijelo za koordinaciju pomoći i objediniti sve podatke da bi se točno znalo radi li se o 8.360 ili pak o većem broju osoba, možda čak i o 12.000 evakuiranih, kako bi se prema tome popisu mogle planirati isplate i nabavka materijalnih oblika pomoći. 

HCK je prikupio više od 60 milijuna kuna pomoći za stradale u poplavama, od kojih dio namjerava stradalnicima dati u novcu, a dio kroz materijalne oblike pomoći. Mediji prenose optužbe stanovnika pogođenih poplavom da su dosad dobili tek po 200 kuna pomoći. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter