Pomiriti potrebe i mogućnosti oko bazena

Dogradonačelnica s projektantima
Dogradonačelnica s projektantima

"Kroz komunikaciju s našim građanima nastojali smo iznaći zajedničko konkretno rješenje za izgradnju gradskog bazena. U postojeći prijedlog ugrađene su sugestije upućene od strane Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom i mjere utvrđene Državnim pedagoškim standardom osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja te se pri promišljanju polivalentnog bazena akcent stavljao na njegove korisnike", istaknula je dogradonačelnica Elena Puh Belci, na sastanku predstavnika Grada Pule i Koordinacije sportskih klubova kojemu su se u prostorijama Doma sportova Mate Parlov pridružili i predstavnici udruga osoba s invaliditetom te ustanova čiji su polaznici djeca s teškoćama u razvoju (Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula i Škola za odgoj i obrazovanje Pula).

- Drago mi je da smo uspjeli usuglasiti s projektantima gotovo sve prijedloge i sugestije koje su itekako dobro došli budući da je Gradu cilj sagraditi bazen po mjeri svih svojih građana. Na nama je da pomirimo potrebe i mogućnosti kako bismo osigurali polivalentni bazen koji će biti jednako funkcionalan za djecu predškolskog uzrasta, učenike nižih razreda, kao i za osobe s invaliditetom, odnosno osobe smanjene pokretljivosti te osobe treće životne dobi, zaključila je Puh Belci.

Sastanku na kojem je prezentiran prijedlog polivalentnog bazena, kao i ostalih popratnih prostorija i sadržaja prilagođenih osobama sa smanjenom pokretljivošću, nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić te direktor Pula Sporta d.o.o. Erik Lukšić.

Spomenutu prezentaciju zajednički su pripremili projektantni Dino Krizmanić iz Urbisa i Tomaž Bizajl iz Myrha pools-a. Pri projektiranju objekta bazenskog kompleksa uzela su se u obzir tehnička rješenja i propisi utvrđeni Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a Grad je zajednički usuglasio određene izmjene koje se odnose na osiguranje nesmetanog pristupa, kretanja i boravka unutar objekta osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Usvojeni su i prijedlozi predstavnika Društva distrofičara Istre i Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pula, s kojima su se složili i predstavnici HVIDRE, o uvođenju dodatnih sanitarnih čvorova prilagođenih osobama s invaliditetom te povećanja garderobnog djela kao i većeg broja natkrivenih parkirnih mjesta, također namijenjenih osobama s invaliditetom.

Najveća se polemika vodila oko ugradnje rampe ili dizalica potrebnih za ulazak u bazen osobama sa smanjenom pokretljivošću. Na sastanku je utvrđeno da će se sukladno zajedničkom kompromisnom rješenju u polivalentni bazen ugraditi rampa. Nakon uvaženih svih izvedivih prijedloga, utvrđeno je da bi najbolje rješenje bio polivalentni bazen koji objedinjava dio za neplivače, brčkalište i terapeutski dio. Upravo stoga su Društvo distrofičara Istre, Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula i Škola za odgoj i obrazovanje Pula, pohvalili napore Grada za komunikacijom i koordinacijom. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter