Pomirili se polugoli Jakovcic i crveni Tolj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorenje medunarodne manifestacija vizualnih umjetnosti "Tu smo 2" u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre ostat ce zapamceno po "pomirbi" istarskog župana Ivana Jakovcica i Slavena Tolja, umjetnika i selektora ovogodišnjeg poreckog Annalea.

Tijekom uvodnog govora Jakovcic je ispred zgrade gradske uprave na Forumu pozvao Tolja da mu se, unatoc njihovim razmiricama prilikom otvaranja Annalea, pridruži i stisne mu ruku. Tolj je na to pristao i kazao da se odavno nije zacrvenio kada se posramio pa je crvenom bojom prekrio lice i pružio županu ruku koji je u tom trenutku skinuo majicu i rukovao se s umjetnikom gol do pasa.

Do tog trenutka otvorenje se odvijalo po protokolu pa se prisutnima prvo obratila ravnateljica MSUI-ja koja je istaknula da se manifestacija "Tu smo" razvila iz projekta Kulturing MSUI-ja kojim se želi ponovo vratiti sjaj kulturnom starogradskom prstenu Pule.

- Prošle godine nije bilo novca za ovu manifestaciju pa smo autor izložbe Mladen Lucic i ja odlucili da ona postane bijenalna. Ova manifestacija ima najviše ambicije i ne bi bila moguca bez potpore Istarske županije, Grada Pule, pulske Turisticke zajednice i Ministarstva kulture, kazala je Ostojic Cvajner.

Lucic je izjavio da je njegov "podli plan" bio da manifestacija od pocetka postane bijenalna.

- Hrvatska još uvijek nema svoje medunarodno bijenale vizualnih umjetnosti, a posljednjih godina svaka država koja drži do sebe ima jednu takvu smotru. Mi smo sada korak bliže cilju i stvaramo platformu koja ce takav projekt biti u stanju realizirati, kazao je Lucic.

Prisutnima se obratio i pulski gradonacelnik Boris Miletic koji je istaknuo da ce uvijek davati podršku ovakvim projektima MSUI-ja.

Inace, na Forumu su izloženi radovi Miljane Babic, Mihaela Glibe, Damira Sokica i Roberta Paulette, a u galeriji Cvajner oni Lea Vukelica, Eugena Fellera, Alena Floricica, Mirne Kutleše, Maje Markovic, Monike Petrovic, Denisa Sardoza, Ivane Vulic i Ane Zubak.

Nina Ivancic je svoje "Brodove" izložila na fasadi u Ulici porta Stovagnaga, dok su Livio Morosin i Tomislav Šestan posjetitelje docekali u parku ispred katedrale sa svojim glazbenim ambijentom.

U gostionici "Dva ferala" svojim se radom predstavio Jasenko Rasol, Matija Debeljuh je imao videoprojekciju na fasadi Urbisa 72, dok je u staroj tiskari održana retrospektiva rijeckog Multimedijalnog centra.


Podijeli: Facebook Twiter