Pomilovanja u Ukrajini, šansa za Timošenko?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pomilovao je dvojicu bliskih suradnika zatvorene bivše premijerke Julije Timošenko, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova Jurija Lucenka i bivšeg ministra zaštite okoliša Heorhija Filipčuka, objavio je ured predsjednika u nedjelju.

"Predsjednik Viktor Janukovič potpisao je ukaz o predsjedničkom pomilovanju šestorice osuđenika među kojima su i nekadašnji ministar unutarnjih poslova Jurij Lucenko te ministar okoliša Heorhij Filipčuk", priopćio je njegov ured. Obojica su bila osuđena za zloupotrebu položaja u vremenu premijerskog mandata Julije Timošenko.

Lucenko je služio četverogodišnju kaznu, a baš mu je prošli tjedan žalbu na presudu odbacio kijevski sud. Filipčuk je bio osuđen na tri godine zatvora. Odluka o pomilovanju očito je namijenjena ublažavanju kritika iz EU-a, piše Reuters, koji smatra da su presude protiv Timošenko, koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu, i njezinih suradnika politički motivirane.

Njihovo oslobađanje uvjet je EU-a za potpisivanje važnih sporazuma o trgovinskom i političkom savezu s Kijevom. Unatoč odluci o pomilovanju Lucenka i Filipčuka, Janukovič dosad nije dao nikakav signal da je spreman pomilovati i Timošenko, njegovu žestoku političku protivnicu.

Po ukrajinskom predsjedništvu, odluka o pomilovanju donijeta je na temelju zdravstvena stanja dvojice osuđenika, zahtjeva pučkog pravobranitelja i drugih čimbenika poput prenapučenosti ukrajinskih zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter