Pomikak - hrana bogova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Diospyros kaki Linn ili pomikak kako se još naziva podrijetlom je iz Mandžurije, gdje se uzgaja stoljecima, a postoji više od dvije tisuce razlicitih sorti. U Koreji i Japanu stvorene su i nove sorte.

U Europu je dospio zahvaljujuci Marku Polu, pa je tako u našim vrtovima pomikak cesta, ali uglavnom nedovoljno iskorištena vocka. Moj prijatelj Zlatko koristi ga u vocnim salatama jer, kako veli, odlicno povezuje komadice voca.

Kaki se jede kad je skroz dozrio, konzistencija mu je tada mekana, poput želea. Najbolji je onaj plod koji je pod rukom mekan. Tvrdi plodovi mogu za nekoliko dana sazreti na sobnoj temperaturi. Od ploda se pripremaju sok, sirup i džem, koristi se u vocnim salatama, sladoledima, u pripremi torti, kolaca, muffina i pudinga. Može se sušiti oljušten ili s korom. Svježi i sušeni listovi koriste se za pripremu caja, a fermentirani plodovi mogu se destilirati za rakiju.

Energetska vrijednost 100 grama kakija iznosi oko 80 kalorija. Sadrži relativno veliku kolicinu betakarotena i betakriptoksantina, te vitamina C, umjerenu kolicinu vitamina B6, a od minerala je vrlo bogat izvor mangana, bakra i kalija. Preporucuje se kod konstipacije, gastroenteritisa, poremecaja probave i crijevnih upala. Dobar je za jacanje živcanog sustava i jetara. (Piše Vesna MEDVEDEC)



Kuglof

Sastojci: 400 grama kakija, 100 mililitara narancina soka, 150 mililitara jogurta, 350 grama šecera, 3 jaja, 3 žlice ulja, 400 grama brašna, pola žlicice mljevenog karanfilcica, po jedna žlicica cimeta, soli i sode bikarbone, 250 grama nasjeckanih oraha, 200 grama groždica, kora narance; za preljev malo šecera u prahu, vode i maslaca.

Priprema: Kaki oguliti, izrezati, staviti u blender. Dodati kiselo mlijeko, narancin sok i izmiksati. Dodavati šecer, jedno po jedno jaje i ulje. Brašno prosijati i dodati sodu bikarbonu, karanfilcic, cimet, sol i malo promiješati, sve uz stalno miješanje dodati smjesi.
Na kraju dodati orahe, groždice i naribanu koru narance. Sve dobro promiješati i staviti u zamašcen kalup. Pecnicu zagrijati na 180 stupnjeva, peci sat i pol. Još topao kuglof preliti sirupom od šecera, narancinog soka i maslaca.


Podijeli: Facebook Twiter