Pomidori zauzeli 220 hektara istarske zemlje

Sudionici stručnog skupa
Sudionici stručnog skupa

Nakon tenisa i bijele boje već se godinama prvog četvrtka u kolovozu Umag zacrveni, i to od prirodne boje - rajčica, jer upravo u ovo vrijeme počinje berba tih plodova u istarskim poljima. Tim je riječima otvoren prvi dio Dana rajčica, stručni skup u Zajednici Talijana koji je okupio hrvatske, talijanske i mađarske stručnjake, zadužene da poljoprivrednike poduče i upoznaju s novim trendovima u proizvodnji te im pomognu u rješavanju problema.

Budući da se ove godine slavi velik i važan jubilej – stota obljetnica prerade pomidora u Umagu – skup je nakon pozdravnih govora otvorio Zdravko Matotan iz koprivničke Podravke, koji je okupljenim proizvođačima industrijske rajčice iz cijele Istre dao povijesni presjek.

Počeo je s 1912. kada je talijanska tvrtka Manzzuto na mjestu u centru Umaga, gdje se tvornica i danas nalazi, pokrenula proizvodnju, angažiravši 12 radnica i šest radnika. U ono vrijeme pomidori su se brodovima dopremali u Umag na preradu.

S godinama je rastao broj radnika (1936. bilo ih je čak 400), mijenjali su se vlasnici  (Talijani, Slovenci, zatim poljoprivredno dobro Mirna iz Novigrada, PIK Umag), da bi pogon u sustav Podravke ušao 1. kolovoza 1969.

Usporedo s time povećavao se i kapacitet prerade s novim linijama, a 1998., podsjetio je Matotan koji već 20 godina prati u stopu proizvodnju rajčice u Umagu, započela je revolucija – ponovno je uvedena mehanizirana berba, počeli su se koristiti suvremeni sustavi za navodnjavanje i postavile stanice za mjerenje klimatskih podataka, koje u realnom vremenu obavještavaju proizvođače. Tad je organiziran i prvi Dan rajčica.

Naposljetku, ove godine pod rajčicom je ukupno 220 hektara na Umaštini i južnoj Istri, od kojih se očekuje rekordan povijesni prinos – 11.000 tona.

O sortimentu, tehnologiji i aktualnoj problematici u proizvodnji govorio je inženjer iz Mađarske Szabolcs Nagy, mehanizaciju za obradu tla za proizvodnju pomidora predstavio je vlasnik tvrtke Forigo Roteritalia Sandro Forigo, dok je drugi Talijan iz firme Ferrari Costruizoni Meccaniche, također iz Mantove, Christian Rossi, prezentirao nove konstrukcije sadilica.

U ime Podravke govorila je Davorka Gajari, iznijevši njihov novi projekt koji već ostvaruje dobre rezultate u Koprivnici "Rajčica u prehrani djece i njezino korištenje u pripremi školskih obroka". U tom bi prehrambenom divu voljeli, s obzirom na vrijedna nutritivna svojstva koja ima ta poljoprivredna kultura, kada bi se takva vrsta zdrave prehrane uvela u sve hrvatske škole. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter