Pomidori zacrvenili umaški trg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na tisuce domacih i turista pohrlilo je u cetvrtak navecer na veliku feštu od pomidora na Trg slobode, jednu od najvecih umaških gastronomsko-zabavno-humanitarnih manifestacija u organizaciji Grada i Turisticke zajednice te Podravke. Od prodaje raznih vrsta tjestenina i pica prikupljeno je nešto više od 25 tisuca kuna koje ce biti uplacene u Fond Grada Umaga, namijenjenom pomoci djeci s posebnim potrebama.

Kljucni trenutak veceri bio je izbor najljepšeg i najveceg pomidora. Kada su javno izvagani svi prijavljeni kapitalci, fešta je dobila medunarodni karakter, jer je pobijedila Marija Bok iz Dragonje sa slovenske strane, koja je donijela plod od cak 1.361 gram. U njihovom polju to nije ništa novo, jer stara sorta ravenna kod njih u plodnoj dolini uspijeva vec cetiri desetljeca. Imaju više od 150 velikih komada i nijedan nije lakši od pola kilograma.

Lanjski pobjednik mladi Ivan Colic iz Finide kod Umaga ovaj se put morao zadovoljiti drugim mjestom, jer je njegov pomidor bio za 60-ak grama lakši, dok je njegov bratic i susjed Robert Colic zauzeo trece mjesto s kapitalcem od 1.232 grama. Ostale natjecateljice bile su Umažanke Ivka Vošten i Rosanna Brajdic.

Bilo je još natjecateljskih kategorija, pa je tako umaški proizvodac Stjepan Majkovica dobio nagradu za najkvalitetnije rajcice, Damir Matijašic iz Špinela proglašen je rekorderom u 2010. po kolicini isporucenih pomidora u tvornicu, dok je pulska tvrtka Agroprodukt nagradena za najveci rast u proizvodnji - lani su pod rajcicom imali deset, a ove godine cak 20 hektara.

Takoder, uprilicena je izložba 22 sorte najkvalitetnije konzumne rajcice, gdje je za najbolju proglašena growdena, druga je minaret, a treceplasirana sorta po kakvoci bila je ombeline.

Za nekoliko tisuca porcija pašte sa šalšom šest kuhara iz Podravkinog tima i troje iz Udruge kuhara Istarske županije (Zoran Stanisavljevic, Bojana Zenzerovic i Toni Cehic) upotrijebilo je cak 280 kilograma pašte, sto litara šalše od pomidora, 400 litara ostalih umaka, 100 kilograma mesa, 40 kilograma tunjevine, 30 kilograma morskih plodova, 20 litara vina i 10 kilograma vegete.

Za dobar štimung pobrinuli su se puhacki orkestar iz Babica i umaške mažoretkinje, te bujski Goran Griff band iz Buja. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter