Pomidori već od pet, pa do 20 kuna za kilogram

Turisti rado obilaze tržnicu, ali sve su veća konkurencija trgovački centri
Turisti rado obilaze tržnicu, ali sve su veća konkurencija trgovački centri

Iako prodavači na porečkoj tržnici uglavnom nisu zadovoljni s intenzitetom prodaje, mora se priznati da na prilično velikom gradskom merkatu smještenom u središtu grada ovih dana vlada vreva, unatoč tome što je baš otvoren osmi trgovački centar u Poreču, koji predstavljaju izravnu konkurencija malim lokalnim poljoprivrednicima.

Na svim jezicima

Na tržnici se sudaraju i miješaju govornici domaćeg čakavskog, standardnog hrvatskog jezika, ali i ruskog, njemačkog, talijanskog i raznih drugih jezika, a što je najvažnije na kraju se svi nekako sporazume. Ponuda je obimna, kako na otvorenoj tržnici, tako i na štandovima u glavnom prolazu i u ribarnici, a možda najviše praznih mjesta, u ove vruće ljetne dane, ima razumljivo u zatvorenom dijelu. Kupci tržnicu najčešće obilaze između 9 i 11.30 sati, a prodavači koji su mahom iz zaleđa Poreča i s Pazinštine kažu da ovoga tjedna kupci uglavnom razgledavaju, dok su tjedan ranije kupovali. "Cijeli dan stojiš da zaradiš sto kuna, ma bolje se dela u zimi nego sada", kaže jedan ogorčeni prodavač.

Na otvorenoj tržnici najbliži ulazu je Ivan Fero iz Lazi na Motovunštini čije su kašete prilikom našeg dolaska već bile prilično prazne. "Ljudi znaju da prodajem definitivno domaću robu, pa turiste kod mene pošalju sami Porečani. Najčešće dolaze Slovenci, ali u zadnje vrijeme i Rusi koji su ludi za svježim domaćim voćem", kaže Fero koji jabuke prodaje po cijeni od deset kuna, a kruške i šljive po 15 kuna.

Albina Gasparini iz sela Cerion pokraj Višnjana nudi uglavnom začinsko bilje po tri kune: peršin, kopriva, menta, bosiljak, kopar, lavrika, ružmarin… Ima i nešto posebno: suhe gljive lisičice za čiju teglicu treba izdvojiti 80 kuna. "Malo se namoče i onda se mogu normalno kuhati, a ovako suhe mogu trajati mjesecima, pa i godinu dana", kaže Albina koja također prodaje lijepe kamenjare po cijeni od stotinu kuna.

Na štandu dalje prodaje se domaći med, a cijene povoljne od 55 do 65 kuna, dok prodavač maslinovog ulja širokog asortimana priznaje da se najbolje prodaje maslinovo ulje bez dodataka tartufa i papričica… Povrća ima mnogo, cijene dosta variraju, ali nikako se ne može kazati da dosežu astronomske cijene kao u susjednom Rovinju. Kapuz (kupus) košta samo tri kune, cuketi (tikvice) i krumpiri od pet do osam kuna, krastavci od pet do dvanaest, mac luka, rešta češnjaka, blitva, kapula i salata kristalka deset kuna, cikla 14, paprika varira od 7 do 15, malancani stoje 15, mahune i cherry pomidori 20, grašak i fažol 30, lješnjak u ljusci 40, salata primo tajo i rokulja 60 kuna. Nevjerojatne su razlike u cijeni primjerice pomidora. Obitelj Jurada iz Butonige kraj Pazina u glavnom prolazu tržnice nudi ih već od pet kuna, dok ih neki drugi prodaju četverostruko skuplje - po cijeni od 20 kuna.

Šarolika ponuda

Od voća je najjeftinija sočna lubenica od šest kuna za kilogram, posuda smokava može se naći već za deset, ali i za 20, pa i 30 kuna, domaće dinje su postojano na 14-15 kuna, kruške koštaju od 14 do 20, breskve stoje od 15 do 20 kuna, onda domaće jagode opet ludo variraju od 20 do 40, grožđe i marelice postojano na 30 kuna, trešnje 40. Posebno možemo izdvojiti voće neobičnog plosnatog izgleda nazvano paragvajka (30 kuna), a radi se o hibridu nektarinke i breskve. Posudica (250 grama) ribiza stoji 25 kuna, borovnica 30, a malina i kupina 35.

I jadranska skuša za 40 kuna

Ponuda ribarnice u sklopu gradske tržnice doista je bogata, a bilo bi čudno da nije tako u primorskom turističkom gradu. Prodavačice, kojih je četiri, su nam kazale da domaći najviše kupuju srdele, očekivano, ali i mole, lignje, te skuše kojih ima dosta u posljednje vrijeme. Srdela naša svakidašnja košta 25 kuna, moli variraju od 30 do 50 kuna, a jadranska skuša od 40 do 60 kuna. Ima i pedoća (dagnja), doduše već oko podneva pomalo osušenih, koji su se prodavali za 25 kuna. Salpe stoje 50, pauk i oslić 60, lignje od 100 do 130 kuna, školjke vongole 120, losos 140, tuna 160 kuna, kozice (gamberi) od 130 do 160 kuna, dok je cijena domaćih škampa čak 250 kuna. Dobro se prodaju brancini i orade kojima cijena ovisi najviše o njihovoj veličini. Mali brancini se tako mogu kupiti već za vrlo povoljnih 50 kuna, cijena prosječnih primjeraka se kreće od 80 do sto kuna za kilogram, a velike orade i brancini koji teže nešto više od jednog kilograma prodaju se za 150 kuna. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter