Pomfrit i hamburgeri prepuni kemikalija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez kemijskih laboratorija i proizvodaca "prirodnih" aroma proizvodaci brze hrane nikad ne bi postigli specificni okus svoje hrane. Osim ako bi koristili prave namirnice, a to im je cesto preskupo.

Davnih dana dok su prodavaci hrane na ulicama gurali kolica, hamburgeri su pravljeni od svježeg mesa, a prženi krumpiri od oguljenih, narezanih krumpira. No, danas su se stvari promijenile; mnogi specijaliteti pripremaju se zapravo u laboratoriju. To što u sve živo dodaju šecer moglo bi vas na koncu najmanje brinuti.

Što je to Chicken McNugget?

To bi valjda trebalo biti jednostavno - radi se o pohanoj piletini i kruhu? Ne. McNugget i slicni proizvodi u drugim fast-food restoranima vole stvari zakomplicirati. Samo "meso" u McNuggetu sadrži 7 sastojaka, a neke od njih sastavljene su od nekoliko dodatnih. Uz piletinu u "mesu" je voda, škrob, dekstroza, ulje šafranike, natrij fosfati i ekstrakt kvasca. U kruh se dodatno stavlja još 20 sastojaka. No, McDonaldsov obrok je još i prirodan usporedi li se s primjerice Wendy"s Chicken Nuggets od 30 sastojaka ili Burger King Chicken Fries koji je sastavljen od 35 sastojaka.

Okus McDonaldsovog pomfrita?

Okus pomfrita imao je znacajnu ulogu u uspjehu McDonald'sa jer je prodaja pomfrita profitabilnija od prodaje hamburgera. No osebujni okus nije posljedica odredenog soja krumpira ili tehnologije prerade. Tajna je dugo ležala u ulju za prženje koje sastojalo od mješavine 7 % ulja sjemena pamuka i 93% govedeg loja. Mješavina je ipak sadržavala previše zasicenih masti pa od 1990-ih prelaze na cisto biljno ulje.



Problem okusa riješili su dodajuci "prirodne arome". Ova misteriozna fraza odgovor je na pitanje oko vecine okusa u restoranima brze hrane i vecine polugotovih i gotovih obroka. Naime, ambalaža je najcešci razlog zašto neki proizvod kupujemo po prvi put. Osebujni okus koji se uglavnom može zahvaliti "prirodnoj aromi" razlog je zbog kojeg ga kupimo drugi put. Sam pomfrit sastoji se od krumpira, biljnog ulja, citricne kiseline, dekstroze, natrij pirofosfata, prirodne arome govedine i soli. Priprema se u mješavini ulja koja sadrži i citricnu kiselinu i dimethilpolisiloksan protiv pjenjenja.

Što je Filet-O-Fish?
Najpoznatiji riblji sendvic radi se uglavnom od oslica. U prošlosti McDonald"s je kupovao po 15 milijuna tona oslica godišnje no apetit za ovom ribom je toliko narastao da su mnoge zemlje ogranicile izlov. Ipak ne treba se zato brinuti da ce i McDonald"sovih Filet-O-Fish biti manje. Oslica nadomještaju druge bijele ribe, a jednom kad se sprže i prerade malo tko primijeti razliku.

Što pojedete u sendvicu od zimske salame?

Salame su tako misteriozne. Govedina? Svinjetina? Uzmete li salamu kakvu nude u Subwayju jest cete i govedinu i svinjetinu. Vecina salama radi se od ostataka mesa zaostalih na kostima tako da ništa ne propadne. Ovo meso se zatim preraduje uz lakticnu kiselinu i dodaje obilje soli i zacina. Sveukupno salama sadrži nekih 15 sastojaka.


Podijeli: Facebook Twiter