Pomer: Dvojica poginula u padu zrakoplova

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Dvije muške osobe smrtno su stradale u zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju oko 15 sati na otprilike 300 metara udaljenosti od lučice i ACI marine u Pomeru. Policijska uprava istarska dojavu o padu zrakoplova u kojem su se nalazila dva muškarca primila je u 15.12 sati, a po riječima glasnogovornice Nataše Vitasović radi se o avionu iz sportske škole letenja koji je poletio s medulinskog sportskog aerodroma.

- Tijela stradalih bit će prevezena na odjel patologije u pulsku Opću bolnicu radi identifikacije. U ponedjeljak će na mjesto događaja doći i nadležni inspektor za zrakoplovne nesreće, nakon čega se može očekivati i vađenje olupine zrakoplova, veli Vitasović.

Na mjesto nesreće izašla je policija, ronioci interventne policije i zamjenica županijskog državnog odvjetnika Mirjana Zenzerović, kazala je glasnogovornica policije, koja nije mogla otkriti identitet stradalih.

Škola Peryton se oprostila od kolege

Nakon zrakoplovne nesreće koja se dogodila kod Pomera, pilotska škola Peryton objavila je na svojoj internetskoj stranici da je "1. rujna 2013. godine, oko 15 sati, ostala bez velikog prijatelja, odličnog pilota, odličnog instruktora - Siniše Pačića.

Upravljao je akrobatskim avionom marke Zlin 242L privatnog vlasnika. Nakon završene obuke na tom tipu aviona, u Češkoj, Siniša je doletio Zlinom u Zagreb. Mjesec dana kasnije, završio je proceduru registracije i zajedno s prijateljem uputio se na trenažni let. Iz Zagreba su odletjeli do Lesca (pored Bleda), nakon toga su svratili do Portoroža da bi pauzu napravili u Medulinu, maloj stazi pored pulskog aerodroma. Nakon odmora, rutinski panoramski let iznad Pulskog akvatorija bio je koban. U ime pilotske škole i u ime svih pilota izražavamo iskrenu sućut obitelji Pačić, rodbini i svim njegovim prijateljima.

Zauvjek nas je napustio naš - Čić Pa! Zbogom prijatelju! Pilotska škola Peryton i svi tvoji prijatelji letači!"

Kupači čuli prasak

U vrijeme pada zrakoplova u obližnjem kampu u Pomeru na plaži je boravilo mnogo kupača, koji su se zgrozili strašnim prizorom koji se pred njihovim očima odigrao u samo nekoliko sekundi. Razgovarali smo s jednim od očevidaca, Sretenom Napićem, koji je ispričao da je prvo čuo prasak, dok je zrakoplov još bio u zraku, nakon čega se avion u svega pet sekundi strelovito i spiralno srušio nosom ravno u more.

- Bilo je strašno i sve se odvijalo strahovito brzo, rekao je Sreten. Eksplozija je prestrašila i surfere te mnoge obitelji koje su nedjelju provodile u školi surfa u kampu Pomer. Ondje smo zatekli Tomislava, koji je po struci liječnik i koji je svega nekoliko minuta od pada zrakoplova s još jednim kolegom anesteziologom i jednom medicinskom sestrom gumenim gliserom otišao do mjesta nesreće.

- Nakon što smo čuli prasak i vidjeli da je avion pao, odmah smo krenuli na lice mjesta u nadi da ćemo izvući ljude, i da vidimo možemo li pomoći. Zaronili smo na dah na nekih sedam metara, no nismo uspjeli vidjeti tijela. Sve je bilo mutno i ništa se nije vidjelo. Vidio sam samo neke stvari, čini mi se ruksak i neku kantu, ali ljude nismo mogli naći, ispričao nam je Tomislav.

Neslužbeno se doznalo da su dvojica poginulih muškaraca Zagrepčani S. P. i G. D, a s njima je iz Zagreba doputovao još jedan muškarac, koji je i upravljao avionom do Medulina i koji je u zadnji tren odustao od daljnjeg panoramskog leta koji je nesretni dvojac nastavio u Istri.

U šoku je bio i član županijskog stožera traganja i spašavanja Aldo Vrbanac, koji nam je kazao da su poginuli muškarci iz Zagreba, potvrdivši da je s njima kao treći u zrakoplovu trebao biti još jedan muškarac, koji je u zadnji tren odustao i koji danas slavi drugi rođendan.

- Mi smo dvadesetak minuta od primljene dojave da je avion pao otišli na mjesto nesreće. Naša dva ronioca su zajedno s roniocima specijalne policije zaronila te izvukla stradale iz aviona koji se nalazio na dubini od sedam metara. Bilo je to ružno gledati. Ne bih o tome, rekao je još u šoku Vrbanac. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter