Pomama za izložbom "David Bowie is"…

Izložba 'David Bowie is' može se pogledati do 11. kolovoza
Izložba 'David Bowie is' može se pogledati do 11. kolovoza

Gotovo da ne postoji na kugli zemaljskoj kulturni, modni, pa i politički magazin koji se proteklih tjedana nije raspisao o velikom Davidu Bowieju i njegovoj izložbi u milijunskom Londonu koja će se sutra otvoriti u Victoria & Albert museumu, ali je i rasprodana već tjednima unaprijed. "David Bowie is" naziv je najveće i jedine izložbe rock legende koja je pobudila nezapamćen interes javnosti: i prije otvaranja planulo je čak 50 tisuća ulaznica!

Zahvaljujući jeftinim aviokompanijama i autorica ovoga teksta odlučila je posjetiti izložbu u velebnom Victoria & Albert museumu, rezervirala avionsku kartu tri tjedna prije samog otvaranja i prije nekoliko dana saznala da se brojka prodanih karata svakog dana povećava u tisućama. Primjerice, želite li danas rezervirati termin, prvi slobodni je u jutarnjim satima polovicom svibnja. Stoga, odlučite li krenuti na izložbu Davida Bowieja, dobro provjerite slobodne termine, i to mjesecima unaprijed.

Prema najavi, kada uđete u muzej odmah će vas dočekati četverominutni videosnimak 17-godišnjeg Bowieja koji luta ulicama londonskog Sohoa. Zapis je napravljen Super 8 kamerom, sniman rukama amatera, ali Bowiejevo ponašanje zadivljuje – već tada je hodao i smijao se kao nekakvo rock'n'roll božanstvo, uz najviše ocjene o izložbi piše Daily Telegraph.

Ovo je prvi put da je Muzej Victoria & Albert posvetio kompletan postav jednoj pop zvijezdi, ali kustosica Victoria Broackes kaže da Bowie nije obična zvijezda i da je doista ušao u sve pore kulture.

Izložba "David Bowie is" istražuje kreativne procese Bowieja kao glazbenog inovatora i kulturne ikone te podsjeća na njegove stalne promjene stila i reinvencije tijekom proteklih desetljeća.

Izložbu čini više od 300 predmeta, uključujući glazbene tablature, stihove, videozapise, instrumente i ekstravagantne Bowiejeve kostime, od kojih mnogi potječu iz osobne arhive ovog kultnog i ekscentričnog glazbenika. Uza sve to, javnost će moći pogledati Bowiejeve skice, crteže, izvatke iz dnevnika i rukopisne tekstove pjesama. Izložba "David Bowie is" otvorena je do 11. kolovoza. (Lara BAGAR; foto Reuters)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter