Pomalo špaletu tornivamo na banak

Velik odaziv posjetitelja i na četvrtom izdanju manifestacije (D. MEMEDOVIĆ)
Velik odaziv posjetitelja i na četvrtom izdanju manifestacije (D. MEMEDOVIĆ)

Ča lipega učiniti pokle zime, pensali su Darinka i Milan Buršić pred četiri lita, kad su prvi put organizirali manifestaciju "Vodnjanska špaleta". I dobro su se spensali, jer od prve, sve su dobro popraćene, a tako je, s odličnim odazivom posjetitelja proteklo i jučerašnje, četvrto izdanje ove manifestacije. Već su od jutra pristizali posjetitelji iz svih krajeva Istre kako bi se prisjetili gušta ovog istarskog jela od starine.

Na svakome pjatu i domaća pinca

U vrijeme ručka, na Stanciji se je u redovima čekalo za kupnju domaćega pjata. Po cijeni menija od 40 kuna, mogla se je kušati špaleta điravolta na domaćem maslinovom ulju, kuhana špaleta, fritaje sa šparugama i sa škalonjom, pljukanci, palenta, domaća maneštra od kosti, a na svakom je pjatu bilo i domaće pince. Meštri od kužine, i ove su godine bili vrhunski kuhari, Feručo Smoković i Željan Peloza, ali i domaćinov unuk, 20-godišnji Mateo Kliba.

- Špaleta se je nekad uglavnom stavljala u kobasice, a pokle je njeno prontivanje zapostavljeno. Od starina, a bilo je to vrime siromašćine, pronitivala se je palenta i špaleta ku se je čuvalo. Odlučili smo je tornati na banak, da dica znaju kako se svaka stvar od prasca more iskoristiti, rekla nam je domaćica i pokretačica manifestacije Darinka Buršić.

Triba delat, a rezultati dojdu

Uz kupnju menija, dobivan je kupon za lutriju, čija je glavna nagrada bila špaleta. Dobila ju je i pobjednička ekipa u tradicionalnoj bumbarskoj igri penjanja na namašćeni stup - "albero della cucagna", no uz to su za nagradu dobili još zarebnjak i pancetu. Ove godine, posjetitelji  Stancije Buršić imali su priliku na Uskrsni ponedjeljak jahati konje u organizaciji Konjičkog centra Gallicianum, izrađivati pincu, a u režiji udruge Istarski gušti izloženi su bili autohtoni proizvodi - vino, rakija, ulje, sir, med te drugi proizvodi kućne radinosti. Ni ovog puta nisu izostale uskršnje igre za djecu - pičenje jaja, šćokivanje i skrivanje jaja.

Dobrom štimungu koji je na Stanciji vladao tijekom ovog ne previše toplog, ali sunčanog Uskrsnog ponedjeljka doprinijeli su  Duo Magnolija te stalni glazbenik na stanciji, popularni Drago Rivić.

- Odlučili smo obnoviti ovu tradiciju, i uspijevamo uz potporu vodnjanske turističke zajednice i fameje. Triba delat, a rezultati dojdu pokle. Špaleta je zapravo ekološka hrana, jer to je samo meso, sol, papar i česan, a tako se delali i naši stari. U turizmu kažu da Vazan daje sliku turizma koji se očekuje, a mi smo si za taj praznik smislili delo. Nismo puno morali ča pensati, jer sve imamo, samo je tribalo obnoviti i ponuditi, rekao nam je najstariji pruštar Južne Istre, domaćin Milan Buršić. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter