Pomaknut raspored državne mature

Državna matura obavezna je jedino za gimnazijalce, čime završava njihovo srednjoškolsko obrazovanje (Ranko ŠUVAR/CROPIX)
Državna matura obavezna je jedino za gimnazijalce, čime završava njihovo srednjoškolsko obrazovanje (Ranko ŠUVAR/CROPIX)

Prema prvotnom planu, ispiti državne mature u jesenskom roku trebali su početi 23. kolovoza, no početak je pomaknut na 27. kolovoza. Razlog je, kažu u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, što je u jesenskome roku veći učenika četvrtih razreda moraju položiti popravne ispite u drugome roku.  - Donošenjem novog kalendara svim je učenicima omogućeno polaganje ispita u godini u kojoj završavaju četvrti razred, ističe v.d. ravnateljica NCVVO-a Alenka Buntić-Rogić. No, predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić upozorava da će novi kalendar dovesti do poremećaja u odvijanju nastave koja počinje u ponedjeljak 2. rujna. Prema novom rasporedu državne mature ispiti će se polagati do 12. rujna, a i obavezni ispiti pisat će se kad škola već otvori svoja vrata.

- Čak i da samo nekoliko učenika polaže državnu maturu to će negativno utjecati na nastavu jer treba pronaći slobodnu učionicu, a većina škola ima problema s prostorom, a ni profesori koji će dežurati na ispitima neće moći održavati nastavu. Ministarstvo je nastavu žrtvovalo zbog državne mature, a već se pokazalo da nije dobro da se ova dva procesa poklapaju, kazao je Stipić podsjećajući na prvu godinu provođenja državne mature koja je počinjala već u veljači što je maturantima stvaralo velikih problema.

Za jesenski rok prijavilo se čak 6.915 kandidata, a od njih 312 maturanata zbog negativnih ocjena mora na popravni rok u jesen. Od ukupnoga broja prijavljenih pristupnika na državnoj maturi gimnazijalaca je 984, a učenika strukovnih škola 4.593. No, državna matura je jedino za gimnazijalce obavezna jer tek uspješnim polaganjem ovih ispita završava njihovo srednjoškolsko obrazovanje. U pulskoj Gimnaziji tvrde da neće biti nikakvih problema što će se ispiti državne mature odvijati za vrijeme nastave.

U Medicinskoj školi u Puli gdje imaju problema s manjkom prostora također ističu da su se uspjeli organizirati.

Datum objave rezultata 16. rujna, roka za žalbe 18. rujna i objava konačnih rezultata 21. rujna nisu se mijenjali. Izdavanje svjedodžbi i potvrda o ispitima položenim u jesenskome roku počet će od 24. rujna. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter