Pomaganje Vatikanu: Italija ne mora platiti 3 mlrd €

(Ne)plaćanje poreza stvorilo veliko nezadovoljstvo među građanima
(Ne)plaćanje poreza stvorilo veliko nezadovoljstvo među građanima

Europska komisija je nakon opetovanih zahtjeva talijanskog premijera Marija Montija i višegodišnjih
natezanja s talijanskom vladom arhivirala slučaj vezan uz prekršaj Italije glede (ne)naplaćivanja poreza na
crkvene nekretnine. Prekršajni se postupak odnosio na razdoblje od 2006. do 2011. godine, kada su gotovo svi crkveni objekti bili oslobođeni plaćanja poreza na nekretnine. Vijest o Montijevoj pobjedi u Bruxellesu nije pretjerano razglašena u talijanskim medijima jer je situacija s (ne)plaćanjem poreza na nekretnine stvorila veliko nezadovoljstvo među svim talijanskim građanima.

Da je odluka Europske komisije bila drugačija, Italija bi trebala platiti Uniji kaznu od oko tri milijarde eura, što je gotovo jednako iznosu koji bi država inkasirala u slučaju naplate poreza Crkvi. Europska komisija je već 2006. godine optužila Italiju da odredba o oslobađanju crkvenih institucija od plaćanja poreza konkretno znači uvođenje sistema prikrivene, odnosno nezakonite državne pomoći, što pravila Unije strogo zabranjuju.

Zanimljivo je objašnjenje koje je Komisija dala za ovu odluku: "Danas je gotovo nemoguće utvrditi sve slučajeve u kojima su crkvene institucije bile oslobođene od plaćanja tog poreza, kao i koliko je iznosila cjelokupna posredna nezakonita državna pomoć Italije tim institucijama".

Odluka Europske unije naravno, prihvaćena je sa zadovoljstvom i u Vatikanu, a postala je i predmetom političke kampanje Silvija Berlusconija, koji je priznao ulogu Montija u rješavanju spora i dodao: "Crkva ne smije zaboraviti sve dobro što je za nju učinila moja koalicija desnog centra".

Naveo je i da je stav talijanskih biskupa važan u usmjeravanju velikog broja talijanskih glasača. "Crkvi je sada jasnije što bi se dogodilo u slučaju pobjede ljevice na izborima u veljači iduće godine", zaključio je Berlusconi. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter