Poluotok radosti: Sugestivna čarolija harfe

Harfistica Jasna Štiglić (V. B.)
Harfistica Jasna Štiglić (V. B.)

Pulska publika nema često prilike čuti zvuk harfe jer je taj instrument na koncertima klasične glazbe rijetko zastupljen. Zato je hvalevrijedno otvorenje petog izdanja festivala komorne glazbe Poluotok radosti u izložbenom prostoru u podzemlju amfiteatra koji je predstavio mladu riječku harfisticu Jasnu Štiglić.

Publika je bila izrazito brojna, a ova je mlada umjetnica povela nazočne šetnjom kroz najljepše partiture za ovaj instrument posebna zvuka. Lirski zvuk harfe bio je posebno dojmljiv prilikom izvođenja Glinkinog djela "Variations sur un theme de Mozart", gdje je predstavljena sva melodijska raskoš ovoga instrumenta.

Kod izvedbe Hasselmansovog "La Source" bila je naglašena polifonija, što se nastavilo i od Dusseka, gdje je u "Sonati u c-molu" prikazano harmonijsko bogatstvo te raskošna dinamika, koja se očitala kroz tri stavka: Allegro, Andantino i Rondo-Allegro.

Uvježbana i strastvena izvođačica potom je izvela Glierov "Impromptu" i Godefroidovu "La Danse des Sylphes". Tijekom cijelog nastupa bila je vrlo nadahnuta, usredotočena i precizna, a ljupki zvuk harfe dodao je dašak romantične čarolije u tom prostoru u znaku prošlosti i kulturnog bogatstva.

Riječanka Jasna Štiglić studirala je u Lovranu, Moskvi i Zagrebu, a usavršavala se kod brojnih eminentnih pedagoga. Već desetak godina radi kao profesor harfe u riječkoj glazbenoj školi. Aktivno se bavi koncertiranjem.

Poluotok radosti organiziraju Istarska glazbena scena mladih, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre. Do 25. kolovoza u istome će prostoru biti upriličena još tri koncerta. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter