Poluotok radosti: Nadahnuto muziciranje riječkih umjetnika

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Šesti festival komorne glazbe Poluotok radosti započeo je u četvrtak navečer u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. Ovaj festival organizira Istarska glazbena scena mladih uz Arheološki muzej Istre i Turističku zajednicu grada Pule, a tijekom godina održavao se u raznim prostorima - od Arheološkog muzeja i njegovog lapidarija, pa sve do dvorišta muzeja i podzemlja Arene.

Ove će se godine četiri koncerata održavati u Svetim srcima i to svakog četvrtka u 21 sat. Izvođači prvoga koncerta bili su violinist Matej Mijalić i klaviristica Jelena Barbarić Mijalić iz Rijeke. Ova majka i sin proveli su nazočne zanimljivom glazbenom šetnjom satkanom od partitura brojnih skladatelja iz raznih epoha.

Sve je počelo Tartinijevom "Sonatom u g-molu" koja nosi naziv poznatoga djela Pietra Metastasija "Didone abbandonata", i to stavcima Largo i Allegro comodo. Nakon toga uslijedio je "Koncert za violinu i orkestar u d-molu" br.4 op 31, a potom Pugnanijev i Kreislerov "Preludij i allegro".

Zatim je samo Barbarić Mijalić odsvirala Satieovo djelo "Gymnopedie" i Chopinov "Valcer u e-molu", a završetak je bio u znaku Bruchovog "Koncerta za violinu i orkestar u g-molu" i prvog stavka "Allegro moderato" te nježne Massenetove melodije "Meditacija iz opere 'Thais'".

Matej Mijalić pokazao se talentiranim violinistom. Iako nema niti 15 punih godina, kod njega je vidljiv strastven nastup i uvježbana tehnika, a o tome svjedoče brojne nagrade i priznanja s raznih natječaja. Jelena Barbarić Mijalić nije bila samo korepetitor, već je s mladim violinistom stvorila osebujan dijalog, pokazavši vrlo predan i usredotočen nastup.

Njegova majka Jelena Barbarić Mijalić nakon diplome i magisterija na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, sudjelovala je na raznim klavirskim seminarima. Rodom iz Dubrovnika, od 1998. godine trajno se nastanjuje u Rijeci gdje predaje klavir i korepetira na Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Nazočne su pozdravili ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i Vesna Ivanović Ocvirk, u ime Istarske glazbene scene mladih. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter