Poluotok između Mletačke Republike i Kuće Austrije

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Veliki izložbeni projekt "Istra, lav i orao" koji će biti svečano otvoren 2. srpnja u 20 sati u izložbeno-galerijskom prostoru Svetih srca, najavljen je na konferenciji za novinare u utorak.

Kako je rekao ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, ovo je najveći ovogodišnji projekt Arheološkog muzeja Istre, a možda i šire, gdje se prvi put prikazuju raznovrsni materijalni tragovi s područja Istre od 14. do 18. stoljeća, iz razdoblja kada je poluotok bio podijeljen između Mletačke Republike i Kuće Austrije.

"Izložba je napravljena na znanstveno-popularni način, uz rekonstrukciju i moderna tehnološka pomagala, 3D rekonstrukcije, hologramske projekcije, multimedijalni vodič i elektronsku radnu bilježnicu, a bit će prilagođena i slijepim te slabovidnim osobama. Budući da će izložba biti postavljena do 15. studenog, pratit će je brojne manifestacije i gostovanja, od porečke Giostre, tečajeva kaligrafije, koncerata renesansne i barokne glazbe, rekao je Komšo.

Autorice izložbe Tatjana Bradara i Ondina Krnjak kazale su da je vrijeme koje oslikava izložba doba kada su se diljem europskog kontinenta dešavale velike promjene, posebice u tehnologiji, znanosti i umjetnosti, a Istra je prolazila kroz teške trenutke. Bile su tu, osim političke podvojenosti, i kužne epidemije, ratna pustošenja, elementarne nepogode i velika depopulacija.

Važan dio ove izložbe pripalo je, među ostalim inventarom, zidnim slikama (freskama) s raznim prikazima biblijskog sadržaja. Važnost izložbe, kako su naglasile autorice, leži i u činjenici da će prvi put biti rekonstruiran dom plemićke obitelji s odgovarajućim inventarom. Bit će to dom labinske obitelji Scampicchio u Puli, koji je bio u Kandlerovoj ulici.

Budući da će izložba biti podijeljena u nekoliko tematskih cjelina, na sugestivan će način biti prikazane najznačajnije gospodarske djelatnosti, od korištenja kamena, šuma, rudnog bogatstva, a bit će izloženi i onovremena odjeća, nakit, igre, oblici zabave i dokolice.

Dizajn izložbe potpisuje Noel Mirković, a izložba će se tijekom ljetnih mjeseci moći pogledati svakodnevno od 9 do 23 sata, potom u jesenjim mjesecima od 9 do 21 sat s cijenom ulaznice od 20 kuna za odrasle osobe, a deset kuna za djecu, studente i umirovljenike. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter