Položilo novih 40 pčelara

Novi pčelari (A. DAGOSTIN)
Novi pčelari (A. DAGOSTIN)

Polaznicima četvrtog naraštaja pčelarske škole koji su stekli zvanje pčelara dodijeljene su preksinoć potvrde u maloj dvorani Spomen doma.

Naobrazbu su na inicijativu Udruge pčelara "Lipa" iz Pazina, a u organizaciji ovlaštenog privatnog Pučkog otvorenog učilišta Addenda iz Pule, provodili predavači s katedre za pčelarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom profesora Nikole Kezića.

Četrdeset polaznika iz čitave Istre prošlo je 120 sati teorijske i praktične nastave u pčelinjacima središnje Istre, a uvjerenje o stečenom zvanju pčelara moći će upisati u radnu knjižicu. Osim o osnovama pčelarstva, polaznici su učili o ekonomiji pčelarstva, zaštiti na radu te se upoznali s vrstama medonosnog bilja.

Među 40 novih pčelara valja izdvojiti one maloljetne, 16-godišnjake koji su postali pčelari: Ivana Jakičića, Dominika Anđelinija i Lorena Bažona.

Dosad je Udruga pčelara "Lipa" organizirala četiri pčelarske škole koje je završilo oko 150 istarskih pčelara.

Nakon svečane dodjele uslijedilo je predavanje "Utjecaj klimatskih promjena na pčelarstvo" dr. sc. Maje Dražić, predsjednice Pčelarske udruge "Propolis" iz Zagreba. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter