Položili biciklisticki vodici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupno 13 polaznika, od kojih devet iz Istarske županije, sudjelovalo je na tecaju za biciklisticke MTB vodice koji je održan protekloga vikenda u Istarskim Toplicama i svi su ga uspješno završili, doznajemo od Martina Cotara, koji vodi biciklisticke projekte u županijskom odjelu za turizam.

Za taj vid sportsko-rekreativne turisticke ponude, prvenstveno na brdskim biciklima, i u Istri raste zanimanje, a s njime i potreba za kvalificiranim kadrom. Prije dvije godine održan je slican tecaj u suradnji s talijanskim brdsko-biciklistickim udruženjem AMI, neki su istarski biciklisti i ranije u Italiji položili za takve specijalizirane vodice, a ovo je prvi put da je tecaj održan s hrvatskim predavacima i na hrvatskom jeziku.

- Novost je i to da je Hrvatski biciklisticki savez službeno potvrdio da ce svima koji su položili tecaj izdati licence, a slijedi i izrada pravilnika za biciklisticke vodice na razini države, što bi trebalo pomoci u njihovom profesionalnom angažmanu, napominje Cotar.

Tecaj je u trodnevnom teoretskom i prakticnom dijelu obuhvatio neophodna znanja iz sportske fiziologije i prehrane, prve pomoci, kartografije i orijentacije na terenu, planiranja itinerara i odnosa prema gostima, kao i znanja o biciklima, njihovoj opremi i servisu na terenu, opremi vodica i naravno tehnici same vožnje s ispitima spretnosti.

- Kad govorimo o Istri, a kod nas je bike turizam primjetno uznapredovao, osposobljavanje bike vodica prirodan je slijed dosadašnjih projekata - od osmišljavanja i trasiranja staza, unificiranja signalizacije i karata te izrade web portala do održavanja biciklistickih utrka i rekreativnih okupljanja. Cijelu cikloturisticku ponudu Istre zaokružit cemo izdavanjem tematske brošure, vjerojatno pocetkom sljedece godine, najavio je Cotar.

Napominje da je ovaj tecaj bio i prilog realizaciji EU-projekta "Parenzana II", koji zajedno realiziraju Slovenija i Hrvatska. Projekt je usmjeren na daljnje uredenje trase nekadašnje uskotracne istarske pruge Parenzane i sadržaja uz nju, a u tom sklopu predvideno je uspostavljanje i rendžerske službe koja bi obilazila trasu i vodila posjetitelje.


Podijeli: Facebook Twiter