Položeni vijenci za poginule u Domovinskom ratu

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Polaganjem vijenaca na Centralni križ na pulskom Gradskom groblju te na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa, u četvrtak su predstavnici Grada Pule i pulskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih obilježili Dan državnosti.

Vijenci su najprije položeni na Centralni križ, a potom na Spomenik poginulim braniteljima gdje je minutom šutnje odana počast onima koji su položili svoje živote za slobodu Hrvatske.

Dan državnosti obilježava se u znak sjećanja kada je hrvatski Sabor 25. lipnja 1995. godine donio Ustavnu odluku o samostalnosti, a nakon što se većina građana na provedenom referendumu izjasnila protiv ostanka Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji.

U povodu Dana državnosti delegacija Grada Pazina, s predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata, Udruge antifašista Pazina, policije i javnih ustanova položila je uz središnji križ na pazinskom groblju "Moj mir" vijenac u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.

Pokraj središnjeg križa na porečkom gradskom groblju povodom Dana državnosti porečki je gradonačelnik Edi Štifanić u srijedu položio vijence i zapalio svijeće.


Gradonačelnik Štifanić je istaknuo da se za ovog blagdana s posebnim pijetetom i poštovanjem prisjećamo svih oni koji su položili svoje živote za domovinu.

U pratnji su mu bili predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus te predstavnici porečke Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata te Udruge antifašističkih boraca i antifašista, dok je molitvu održao župni vikar Hector Bernardez Germade.

U Vižinadi je položen vijenac i zapaljene su svijeće kod središnjeg križa na groblju Božje polje, u spomen poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata. Vijenac je položila delegacija Općine Vižinada, koju su predvodili načelnik Marko Ferenac i predsjednik Općinskog vijeća Đoni Šimonović.

Polaganju vijenca prisustvovali su predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ogranak Vižinada, kao i  Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine.

- Danas slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske i s osobitim ponosom i poštovanjem prisjećamo se svih onih koji su poginuli u Domovinskom ratu, te svih onih koji su dali svoj doprinos u stvaranju neovisne i suverene Republike Hrvatske, rekao je Ferenac.(N. S., M. R.,A. D.) 


Podijeli: Facebook Twiter