Položeni vijenci u povodu Dana državnosti

Pula
Pula

U povodu obilježavanja 25. lipnja, Dana državnosti, predstavnici Grada Pule, uz predstavnike ostalih institucija i udruga, položili su danas vijence na spomen-obilježja, prisjećajući se svih koji su položili živote na oltar domovine.

Vijence su najprije položili na centralnom križu na Gradskom groblju, a potom i na rivi, u Parku Franje Josipa na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Okupljeni ispred Gradskog groblja u Umagu, predstavnici Grada te pripadnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ali i onih civilnih, uz središnji križ položili su vijenac i zapalili svijeće u povodu Dana državnosti te potom minutom šutnje odali počast svima onima koji su u temelje samostalne Hrvatske ugradili svoje živote.

- Treba se prisjetiti 25. lipnja 1991. godine i odluke hrvatskog Sabora o proglašenju suverenosti naše domovine. Stoga danas s ponosom slavimo i obilježavamo po 24. put Dan državnosti Lijepe naše. Najveći je to praznik i čin patriotske samosvijesti. Prisjećajući se tog događaja upućujemo zahvalu svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli stvaranju samostalne Hrvatske u svakom dijelu njene povijesti. Riječi zahvale posebno su upućene braniteljima koji su položili svoje živote ili dali dio sebe u tom činu. Iako su prošle 24 godine, treba reći da vremena nisu jednostavna ni laka, makar su načinjeni znakoviti pomaci. Sigurno je da svi želimo bolje i više, ali ne trebamo gubiti vjeru u to. Pred nama su brojni izazovi, ali znatno lakši nego oni ratni, zato vjerujem da ćemo zajedničkim doprinosom ostvariti sve naše ciljeve u nadolazećem vremenu, istaknuo je umaški gradonačelnik Vili Bassanesse.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju prve postrojbe Zbora narodne garde u Istarskoj županiji proslavljen je Dan državnosti u Fažani.

Na mjestu gdje je formirana prva jedinica ZNG-a, u kompleksu nekadašnje političke škole, izaslanstvo Općine na čelu s načelnicom i saborskom zastupnicom Adom Damjanac te predsjednikom Općinskog vijeća Timotejom Pejinom, odalo je počast svim sudionicima i poginulima u Domovinskom ratu. Delegacija, koju su činili i predstavnici udruga i mještani, obišla je i spomenik poginulim mještanima u NOB-u u centru Fažane. (B. P., M. G., Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter