Položeni vijenci na spomen obilježja u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Ureda državne uprave Istarske županije, izaslanstvo MORH-a, MUP-a i udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici Udruge antifašističkih boraca, danas su na tradicionalan način obilježili blagdan Svih svetih i Dušnog dana. Polaganjem vijenaca na pulska spomen obilježja, odali su počast svim umrlima i poginulima.

U jutarnjim satima vijenci su položeni na spomenik borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku, te na spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa. Potom su se delegacije zaputile na Gradsko groblje gdje su položile vijence na spomenik palim antifašističkim borcima grada Pule. Minutom šutnje ispred ovog je spomenika sa 554 imena odana počast istarskim herojima koji su dali svoje živote u 2. svjetskom ratu boreći se za pripojenje Istre matici Hrvatskoj. Povorka se potom uputila do Središnjeg križa na Gradskom groblju, koji je podignut u znak sjećanja na sve one koji su se žrtvovali za hrvatsku domovinu i također položila vijence.

Nakon što je Puhački orkestar Grada Pule odsvirao hrvatsku i himnu Istarske županije, predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević podsjetio je prisutne da su ovo dani kada jedni drugima otvaramo svoja srca i dijelimo svu svoju bol i žal. Iako znamo da vrijeme vida rane, sjećanje na naše najbliže i najmilije nikada ne prolazi, kazao je Janjušević, te pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svima koji su položili svoje živote na oltar domovine kako u 2. Svjetskom ratu, tako i u Domovinskom. Velečasni Ilija Jakovljević poveo je prisutne u kratku molitvu ispred križa, istaknuvši da se u ovim danima, uz sve ostale za koje molimo, prisjetimo i onih duša za koje se nema tko pomoliti.

Današnji obilazak groblja završio je na Mornaričkom groblju polaganjem vijenaca u znak sjećanja na tragično stradale mornare u potonuću broda "Viribus Unitis", što je ostalo zabilježeno kao najveća žrtva u Jadranskom moru u vrijeme Prvog svjetskog rata. Podsjetimo, ovaj je admiralski brod bivše Austrougarske Monarhije, sada noseći hrvatsku zastavu na jarbolu, potonuo 1. studenog 1918. usred pulske luke u diverzantskoj akciji Talijana, odnoseći sa sobom u hladne dubine oko 300 članova posade zajedno sa zapovjednikom broda admiralom Jankom Vukovićem Podkapelskim. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter