Položeni vijenci na Dan spomena grada Pule


Polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama nacističkog zločina na Velom Vrhu danas je obilježen Dan spomena grada Pule. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada na čelu s gradonačelnikom Borisom Miletićem i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, a obljetnici se, među ostalima, priključio i istarski župan Valter Flego.

- Danas se sjećamo na nevine žrtve tijekom Drugog svjetskog rata te odajemo počast 21 borcu koji je ovdje brutalno ubijen od ruke nacista, rekao je tom prilikom predsjednik UABA-a Livio Blašković te dodao da je najmlađa žrtva tog zločina imala tek 16 godina, a najstariji je imao 52 godine.

Dan spomena grada Pule posvećen je sjećanju na te pulske heroje koji su pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom Vrhu, a u pulski Statut uveden je upravo na inicijativu Udruge antifašističkih boraca Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske.

U nastavku obilježavanja Dana spomena u OŠ Centar održan je programski susret učenika iz triju osnovnih škola – Veli Vrh, Šijana i škole Centar, u kojoj je održan sat zavičajne povijesti na kojem su učenici prezentirali svoje filmske uratke iz povijesti i kulturno-umjetničkog stvaralaštva. (Napisala i snimila N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter