Položene cijevi podmorskog ispusta na Lungomareu


U sklopu izgradnje drugog podmorskog ispusta pulskog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, koja je započela početkom svibnja, do sada je položena cijev kopnenog dijela podmorskog ispusta, izrađeno je odzračno okno na samoj obali te su završeni iskopi na dijelu uređaja za pročišćavanje Valkane.

Nakon turističke sezone radovi su se intenzivirali te su obavljeni iskopi na samoj plaži i priprema podmorske dionice u svrhu polaganja cjevovoda.

Danas je započela prva od dviju faza potapanja podmorskog ispusta. Cijevi koje su spajane u segmente u uvali Paltana u Banjolama, dotegljene su remorkerima na Lungomare, odnosno lokaciju potapanja. Prvi segment od 750 metara tijekom polako je potopljen, ronioci su dio po dio pričvršćivali za morsko dno.

Nakon potapanja prvog segmenta započet će pripreme za potapanje drugog, koje će se obaviti u narednim danima.

- Nakon miniranja podmorja u svibnju nastavljen je ovaj posljednji projekt iz programa Jadran. Svi sljedeći projekti u gradnji kanalizacijskog sustava kandidirat će se za novac iz europskih fondova. Sada se polaže prvi dio podmorskog ispusta, narednih dana će se i drugi.

Drugi podmorski ispust vrlo je važan jer su se izgradnjom obalnog kolektora sve otpadne vode, umjesto u Pulski zaljev, preusmjerile na pročistač na Valkanama. Stoga je potreban drugi ispust zbog povećanja kapaciteta otpadnih voda na pročistač, pojasnio je direktor Pragrandea Igor Stari.

Novi podmorski ispust je promjera 630 mm, a sastoji se od kopnenog i podmorskog dijela te je ukupne duljine 1,6 kilometara. Morski dio trase pruža se od obale 1,4 kilometara u smjeru jugozapada, slijedeći prirodni pad morskog dna sve do kraja ispusta, na dubini od 37 metara ispod razine mora.

Izvođač radova je splitski Pomgrad, a vrijednost im iznosi oko 5 milijuna kuna, dok se Grad Pula obavezao urediti plažu i njezin pristup s prometnice Lungomarea.

- Planirano je da svi radovi budu gotovi do konca godine čime će se projekt Jadran zatvoriti. U tijeku je izrada studije i projektne dokumentacije koji će se kandidirati prema europskim fondovima za izgradnju novog modernog pročistača i ostalog kanalizacijskog sustava u Puli, poput, kanala Pragrande, Šijanskog kolektora i ostale kanalizacije u gradu, ali i prigradskim naseljima.

Bit će to jedinstvena prigoda, što su prepoznali građani prigradskih naselja, da izgradimo kanalizaciju tamo gdje je nema i ostvarimo 90-postotnu pokrivenost grada, zaključio je direktor Pragrandea. (G. ROJNIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter