Položaj Srba u Hrvatskoj loš, u regiji sve gori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Položaj oko 1,85 milijuna Srba u regiji postaje sve gori, izuzev u Rumunjskoj, a protekla je godina bila nesumnjivo najteža za srpski narod u Hrvatskoj, istaknuli su u nedjelju u Beogradu predstavnici nevladine udruge Naprednog kluba (NK), predstavljajući svoje godišnje izviješće o političkim pravima srpskog naroda.

Predsjednik NK Čedomir Antić ocijenio je na tiskovnoj konferenciji da su pogoršanje položaja i političkih prava Srba u regiji posljedica nastojanja da se ukine Republika Srpska (RS), činjenice da je Crna Gora pred bankrotom, da je u krizi ustavno konstituiranje Makedonije, te ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Protekla godina u izviješću Naprednog kluba ocijenjena je kao “nesumnjivo najteža” za srpski narod u Hrvatskoj, a konstatira se da nije napravljen pomak u pogledu povrata imovine, povratka izbjeglica i prognanika, ostvarivanja prava na mirovine i prava na uporabu maternjeg jezika.

Također, ocijenjeno je da su oslobađanje hrvatskih generala u Haagu, stalna diskriminacija Srba koja dolazi iz svih krugova javnosti i neodgovarajuća politika sadašnje Vlade Srbije pridonijeli lošim prilikama u kojima se nalazi srpski narod u Hrvatskoj.

U izvješću Naprednog kluba upozorava se da su sve jači i učestaliji pritisci u pravcu ograničavanja autonomije srpskog entiteta u BiH, te da je umanjen intenzitet odnosa između Srbije i RS, dok je u dijelu medija u Srbiji pojačana kampanja protiv RS.

Navedeno je i da se u Makedoniji nastavlja progon pravoslavne Ohridske arhiepiskopije, na šta država Srbija također ne reagira, dok u Albaniji postoji kontinuitet u nepoštivanju prava oko 30.000 Srba, koji nemaju niti status nacionalne manjine, pa čak ni pravo na nacionalna imena ukoliko nisu albanizirana imena.

U Sloveniji i Mađarskoj, kako se navodi u izvješću NK, nastavlja se proces asimilacije Srba, dok je kao jedini pozitivan primjer navedena Rumunjska, u kojoj Srbi uživaju institucionalnu zaštitu, uključeni su u politički sustav i imaju aktivan kulturni život. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter