Polovicom prosinca jače zahlađenje

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U narednom se periodu očekuje malo do umjereno oblačno i bez nekih značajnijih oborina. Noći će i dalje biti dosta hladne ali će uz porast dnevnih temperatura zraka prvi dani ovogodišnje zime biti gotovo ugodni. Do novog jačeg zahlađenja sigurno nećemo dugo čekati, prema trenutnim pokazateljima to bi se trebalo dogoditi već za desetak dana ili oko polovice mjeseca prosinca.

Rekordno kišovita godina

Velika je većina ovdašnjih ljudi s olakšanjem dočekala najnovije zahlađenje i buru koja je na ovo područje donijela prve ozbiljne naznake dolazeće zime, ali prije svega se ta promjena shvaća kao konačni završetak još jedne duge kišne sezone u Istri. Jesenski su mjeseci i inače poznati po obilnim i čestim kišama, još jedna takva jesen u Istri nije neko posebno iznenađenje. Izvjesno iznenađenje je prije svega u dužini trajanja kišne sezone a još više od toga u velikim količinama oborina koje su na ovim područjima pale u posljednja tri mjeseca. Obilne jesenske kiše započele su već početkom rujna, nastavile su se još jačim intenzitetom tijekom listopada da bi na kraju kulminirale tijekom mjeseca studenog.

Podaci zabilježeni na meteorološkim stanicama daju nam najbolju sliku ovogodišnje jeseni u Istri. U posljednja je tri mjeseca zabilježeno gotovo pedeset kišnih dana u kojima je na području Istre palo ukupno 500 do 600 litara kiše po metru četvornom. Uz pravilnu raspodjelu, navedena bi količina oborina gotovo u potpunosti zadovoljila godišnju potrebu. Na sreću, bez obzira na velike količine oborina, na području Istre nisu zabilježene značajnije poplave kakve smo bilježili u nekim ne tako davnim godinama. Iako je kiše bilo često, nisu zabilježene ekstremne vrijednosti u kratkim vremenskim periodima kakvih je bilo u nekim dugim krajevima koji su upravo zbog toga pretrpjeli ozbiljne poplave i velike štete.

U odnosu na zabilježene temperature zraka ovogodišnju bi jesen mogli označiti kao prosječnu. Pri tome je samo početak rujna bio topliji od prosjeka, odnosno, malo su hladniji od očekivanja posljednji dani mjeseca studenog. Razlog tome je prije svega u jakoj buri koja je zapuhala na čitavom Jadranu.

U ovom kratkom osvrtu mora se spomenuti Rijeka i čitavo riječko područje gdje su jesenske kiše bile i češće i jače. Pri tome ta područja nisu zaobišle ni ozbiljne poplave i velike štete na riječkim ulicama. Prema podacima meteorološke stanice u Rijeci, tijekom posljednja tri mjeseca palo je gotovo 1000 litara oborina po četvornom metru. Još je ekstremniji pokazatelj da je samo tijekom mjeseca studenog u Rijeci palo ogromnih 500 litara po metru četvornom.

Hladni i vjetroviti dani

S obzirom na to je tijekom godine zabilježeno još nekoliko izrazito kišovitih mjeseci svi su izgledi da bi i čitava godina mogla biti rekordno kišovita. Pri tome će godišnje količine na jugu Istre iznositi oko 1.300, u središnjoj i sjevernoj Istri oko 1.600 a u Rijeci i značajno više od 2.000 litara po metru četvornom.

Godina će u Istri pa i u široj okolici sigurno biti zabilježena kao izrazito kišovita, no bez obzira na to, južni dio Istre godinu će prije svega biti pamtiti po dugom, vrućem i sušnom ljetu i još jednoj neugodnoj suši koja je obilježila sva tri ljetna mjeseca. S prvim prosincem napuštamo jesen i ulazimo u zimu. Posljednji dani to najbolje pokazuju, dani su hladni i vjetroviti, a bilježe se i prve temperature ispod ništice. Bura i hladno vrijeme ujedno su i pokazatelj da je kišna sezona konačno završila. (Priredio Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter