Polovična reforma: Hitni prijem u Umagu nije osnovan!

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U povodu nalaza inspekcije Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu vezano za nesretan događaj u Umagu od 21. lipnja 2013. godine, te dirigirane napade medija, osobito lokalnih kao i lokalnih političara, Stručno vijeće ZZHMIŽ priopćenjem obraća građanima Istarske županije, Istarskim lokalnim političarima i cjelokupnoj javnosti naše države, Republike Hrvatske i "iznosi stavove utemeljene na istini i bez politikanstva".

Prije svega, Stručno vijeće još jednom obitelji preminule gospođe izražava sućut.

Ministarstvo zdravlja temeljem stručnog i inspekcijskog nadzora utvrdilo je da u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije nije bilo nikakvog stručnog ili organizacijskog propusta.

Zavodi za hitnu u RH pružaju hitnu medicinsku pomoć građanima u izvanbolničkim uvjetima i to 24 sata te zavodi nisu ti koji imaju ili trebaju imati "dežurne ambulante" u nepokretnim objektima koje bi radile 24 sata i ambulantno liječili korisnike zdravstvenih usluga, već je to u nadležnosti domova zdravlja. Zavod za hitnu medicinu Istarske županije u svim ispostavama  ima prostore i potrebnu opremu u skladu s zakonom (NN 42/11 čl.4-5), ali nema nepokretne (ambulantne) ekipe i koliko god bilo ekipa u jednom gradu, može se desiti da u tim prostorijama nema nikoga. Hitna medicinska služba kao ni odjeli hitne medicine u bolnicama nisu zamjena za ambulante opće/obiteljske medicine (NN 150/08 Zakon o ZZ čl. 109-111).

Domovi zdravlja reformom postali iznajmljivači prostora

Reformom opće medicine i odlaska liječnika obiteljske medicine u zakup i koncesiju domovi zdravlja su postali uglavnom, na žalost, iznajmljivači prostora i firme za obračun režijskih troškova korisnicima prostora. Ideja o postojanjima doma zdravlja kao centralnog mjesta za pružanje primarne zdravstvene skrbi građanima sasvim je nestala, te time  u svijetu priznati koncept doma zdravlja Andrije Štampara je potpuno uništen.

Reformom zdravstva u području hitne medicine koja se provodi od 2008.godine, zadaća izvanbolničke hitne službe je rad na terenu i u kući pacijenta, u bolnicama osnivanje objedinjenih hitnih prijema, a u domovima zdravlja osnivanje centara obiteljske medicine.

U Istri je planirano osnivanje šest centara obiteljske medicine i jednog izvanbolničkog hitnog prijema u Umagu. Nažalost konstatiramo da je reforma izvršena polovično i da se centri obiteljske medicine kao ni hitni prijem u Umagu nikad nisu osnovali. Iz tog razloga hitna medicinska služba svakodnevno je u nezavidnom položaju i obavlja poslove neformiranih centara obiteljske medicine. Takav način rada stvara dodatni stres, te ne čudi nezainteresiranost mladih ljudi za rad u hitnoj službi.

Građani mogu biti sigurni da će od interventne ekipe hitne službe Zavoda dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu

Stručno vijeće slaže se sa čelnicima Bujštine koji su iznijeli niz neopravdanih kritika na rad našeg Zavoda, a to je da građani sjevernog dijela poluotoka trebaju imati ambulantu koja bi radila 24 sata i u koju bi građani uvijek mogli doći, ali to nije niti u zakonskoj, a time niti organizacijskoj nadležnosti ZZHMIŽ. Jedinice lokalne samouprave uvidjele su probleme nastale djelomično izvršenom reformom, te su odlučile sufinancirati nad standard.

Od formiranja Zavoda (1.2012.-6.2013.)  izvršena je edukacija svih radnika Zavoda, što do tada nije nikada učinjeno, obnovljena je medicinska oprema i prostori, a sve u svrhu pružanja što bolje i efikasnije zdravstvene zaštite građana (na žalost ostala je potreba da se obnovi vozni park uslijed zastarjelosti vozila). Ponosno možemo istaknuti da nakon provedene edukacije u Zavodu, svi građani Istre kao i posjetitelji Istre mogu biti sigurni da će od interventne ekipe hitne službe Zavoda dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu po svim međunarodnim protokolima jednaku kao u zemljama EU i time će biti spriječen nastanak višeg stupnja invalidnosti i smrt. U području hitne medicinske skrbi konačno funkcionira sustav kako lokalno tako i na nivou RH.

Vrijeđa nas kad o našem poslu mediji izvještavaju kao o "prijevozu"

Statistika uspješnih izvanbolničkih reanimacija hitne službe u Istri: 2.2% u 2011. godini; 5.5% u 2012. godini; a u prvih šest mjeseci ove godine 15.8% na što smo i više nego ponosni (statistika uspješnih izvanbolničkih reanimacija je 1%, a u bolnicama 20%), te dobro vidimo stanje dok je funkcionirao pojedinac i stanje sada kada funkcionira sustav.

Vrijeđa nas kad o našem poslu novine i drugi mediji izvještavaju kao o "prijevozu", pacijenti nisu prevezeni u bolnicu nego se adekvatno zbrinjavaju na putu do bolnice prema međunarodnim protokolima.

Isto tako je naš cilj postizanje europskog standarda, a to je dolazak na mjesto intervencije u urbanom području za deset minuta, u ruralnom za 20 minuta od poziva, što u većini slučajeva i uspijevamo.

U trenutku osnivanja Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije nije postojala mogućnost pripajanja sanitetskog prijevoza. Navedenu nelogičnost uvidio je zakonodavac i donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 12/12) osnivaču je dana mogućnost pripajanja sanitetskog prijevoza Zavodu što je učinjeno u šest županija, ali ne i u Istarskoj.

Stručno vijeće ZZHMIŽ predlagalo je osnivaču - Istarskoj županiji da sanitet pripoji Zavodu, s obzirom da nisu zaživjeli centri obiteljske medicine, a iz razloga organizacije još bolje zdravstvene zaštite građanima s postizanjem financijske uštede, čime bi se osigurala stalna prisutnog zdravstvenog radnika u prostorijama Zavoda (uz izračun uštede i organizacije bolje zdravstvene zaštite), no taj prijedlog nije prihvaćen od strane osnivača, te je sanitet ostavljen, za sada, u ustanovi Istarski domovi zdravlja.

Stoga predlažemo još jednom našem osnivaču da razmisli o pripajanju sanitetskog prijevoza Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije radi bolje učinkovitosti u hitnom i sanitetskom zbrinjavanju građana i radi racionalnijeg trošenja sredstava iz proračuna (NN 150/08 Zakon o ZZ čl. 79), a ne pripajanju hitne medicinske službe domu zdravlja.

Vjerujemo da će naš Župan slijediti primjere nekih županija RH koje su uspješno pripojile sanitet zavodima za hitnu medicinu i rade efikasnije.

Tražimo od Ministarstva zdravlja da završi reformu zdravstva, a to znači osnivanje centara obiteljske medicine i hitnih izvanbolničkih prijema u cijeloj RH, pa tako i u Umagu, navodi u svom priopćenju Stručno vijeće ZZHMIŽ.


Podijeli: Facebook Twiter