Polovičan odaziv na besplatne preventivne preglede

Ministarstvo zdravlja promovira važnost preventivnih pregleda (R. ŠUVAR/CROPIX)
Ministarstvo zdravlja promovira važnost preventivnih pregleda (R. ŠUVAR/CROPIX)

Hrvatska, u skladu s europskim smjernicama, provodi tri preventivna nacionalna programa - od 2006. godine za rak dojke, od 2007. za rak debelog crijeva te od 2012. za rak vrata maternice. Cilj je da se ove zloćudne bolesti, koje drže prva mjesta među uzrocima smrtnosti, otkriju u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti te tako poboljša mogućnost izlječenja, smanje troškovi skupog liječenja uznapredovalog karcinoma i poveća kvaliteta života građana.

Istra je u organizirani probir raka dojke krenula i godinu prije ostatka zemlje, pilot-projektom besplatnih mamografija za žene rođene 1959. - ove godine na redu je '68. godište.

U sklopu županijskog preventivnog programa u Istri je od 2005. do kraja prošle godine poziv za besplatnu mamografiju od Istarskih domova zdravlja dobilo oko 16.500 žena, a pregled je obavila trećina tog broja, njih oko 5.400. Uz one za koje postoji podatak da su već bile obavile mamografiju, odaziv je otprilike 50-postotni. Polovici pregledanih bila je to prva mamografija u životu, a rak dojke otkriven je kod 12 žena, saznajemo od mr. sc. Danijele Lazarić Zec, voditeljice županijske Službe za javno zdravstvo koja provodi ove preventivne programe.

Bolji, ali još uvijek nedovoljan odaziv bilježi pak Nacionalni program prevencije raka dojke, kojem je u tijeku već treći ciklus. Dosadašnja dva ciklusa, u sklopu kojih je na mamografiju pozvano oko 70.000 žena u Istri i upućeno više od 30.000 ponovnih poziva onima koje se nisu odazvale, bilježe 65-postotni odaziv, što je čak iznad državnog prosjeka. Daljnja obrada je bila potrebna za 3-5 posto žena, a rak dojke, i to većinom lokaliziran, otkriven je kod 151 žene.

Još manji odaziv - tek 20 posto! - polučio je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, prema smjernicama EU-a, zadovoljavajući odaziv je 45 posto, a željeni 65 posto. U Istri od 2008. do kraja rujna 2013. na besplatno je testiranje na skrivenu krv u stolici pozvano 70.545 građana, a u Zavod za javno zdravstvo stiglo je tek oko 15.000 testova. Pozitivan je nalaz bio kod njih 6,5 posto, odnosno 919 testiranih, kojima je ponuđen termin za kolonoskopiju, na što se odazvalo 745 osoba ili 81 posto. Patološki nalaz potvrđen je kod čak 623 kolonoskopirana: polovica je imala polipe - predzloćudne promjene, a rak je nađen kod pet posto njih.

Izabrani ginekolozi u Istri na stotinu žena u skrbi godišnje naprave 27 Papa-testova, kojima se mogu otkriti rane promjene stanica na vratu maternice. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice pozivaju se žene koje u posljednje tri godine nisu obavile Papa-test da se jave svom ginekologu i naruče na pregled. Do kraja prošle godine odaslana je 21.000 poziva, "poslušalo" ih je oko 2.100 žena, a neke su javile da su se testirale izvan programa. Dakle, odaziv žena koje nisu bile tri godine na Papa-testu je oko 11 posto, slično odazivu na ponovni poziv za mamografiju. Evidentirano je 36 abnormalnih nalaza Papa-testa, a u triju žena potvrđen rak. Nedavno su poslani novi pozivi. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter