Polovica udruga protiv odvojene Kolone sjećanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam od ukupno 14 braniteljskih i stradalničkih udruga, članica vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ogradila se od namjere Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga organizira paralelni protokol i Kolonu sjećanja izvan službenog protokola obilježavanja toga spomendana.

- Mišljenja smo da dvojni protokol razjedinjuje branitelje i ostale sudionike hodočašća i omalovažava žrtve Vukovara te stoga pozivamo članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da još jednom preispitaju svoju odluku i odustanu od nje, navodi u današnjem priopćenju predsjednik Koordinacije Zdravko Komšić. Inače, Komšić je početkom svibnja napustio Stožer, protiveći se potpori koju je na lokalnim izborima u Vukovaru dao koaliciji predvođenoj HDZ-om i HSP-om dr. Ante Starčević.

Među vukovarskim udrugama koje su potpisale priopćenje o protivljenju namjeri Stožera da organizira zaseban protokol su Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, vukovarska HVIDR-a, Hrvatska udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Hrvatska udruga vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91", Nezavisni dragovoljci Hrvatske, Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije te Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Najavu Stožera pak podržavaju Udruga umirovljenika MUP-a vukovarskih branitelja Domovinskog rata, Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja "Vukovarska majka", Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Udruga hrvatskih branitelja-dragovoljaca Domovinskog rata, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata liječenih od PTSP-a, Zajednica povratnika Hrvatske te Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata.

Stožer je danas uputio priopćenje u kojemu upozorava da su se udari na Stožer pojačali sa svih strana do krajnjih granica te da su izloženi podmetanjima svih vrsta i medijskim iskrivljavanjima na dnevnoj osnovi.

- Stožer je Hrvatsku definirao kao vukovarsku Hrvatsku i nevukovarsku Hrvatsku. Tko gdje pripada? Vidjet će se 18.11., piše u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter