Polovica učenika na Facebooku i tijekom nastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak dvoje od troje djece prije nego što navrši 13 godina života otvori svoj profil na Facebooku, a njih polovica svoje profile pregledava za vrijeme nastave. Istovremeno, od 93 posto ispitane djece, koliko ih ukupno ima vlastiti profil, četvero od njih pet u svojoj obitelji nema pravila o sigurnom korištenju te društvene mreže.

Pokazalo je to najnovije istraživanje Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba kojim je bilo obuhvaćeno 1.489 djece osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Pojašnjavajući da je istraživanje bilo fokusirano na učestalost korištenja Facebooka kod djece i mladih u dobi od 11 do 18 godina, predsjednica udruge Hrabri telefon Hana Hrpka ističe da je primijećena gotovo stalna uključenost djece na Facebook, jer njih 84 posto ima dostupan internet i Facebook na mobitelima.

- Prije pet godina proveli smo istraživanje koje je imalo cilj vidjeti kakva iskustva djeca imaju s internetom, a iako nije riječ o istom istraživanju, jer sada je fokus stavljen na Facebook, vidljivo je da je broj djece koja se koriste internetom porastao. Prije pet godina 49 posto djece koristilo je internet svakodnevno, a danas svaki dan samo na Facebooku bude 69 posto djece, i to nekoliko puta dnevno, a tri sata dnevno 20 posto djece, odnosno svako peto dijete, navodi Hrpka.

- Svako peto dijete je nekoliko puta ili često primilo uvredljive poruke putem Facebooka. Iako je i kod djece žrtava i kod počinitelja nasilja, u odnosu na djecu koja nemaju to iskustvo, nađeno više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja, kod djece koja su istovremeno i žrtve i počinitelji nasilja dobivene su najizraženije emocionalne i ponašajne poteškoće.

Djeca koja su uključena u nasilje putem Facebooka na njemu provode značajno više vremena od svojih vršnjaka, pojašnjava Hrpka. (I. ŠESTAN KUČIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter