Polovica tvrtki u Istri nema nijednog zaposlenog

Postojanje tvrtki bez zaposlenih omogućavaju aktualna zakonska rješenja (ilustracija)
Postojanje tvrtki bez zaposlenih omogućavaju aktualna zakonska rješenja (ilustracija)

Manje od polovice registriranih pravnih osoba u Hrvatskoj je aktivno, a gotovo svaki drugi aktivni poslovni subjekt nema ni jednog zaposlenog, objavio je Državni zavod za statistiku. To su podaci s konca rujna ove godine, kada je bila registrirana 291 tisuća poslovnih subjekata (trgovačka društva, poduzeća i zadruge te ustanove, tijela, udruge i organizacije), od kojih je 47 posto bilo aktivnih.

Što je razlog tako velikom broju tvrtki koje posluju bez ijednog zaposlenog? Po podacima Fine, obavezne statističke godišnje financijske izvještaje s ekonomsko-financijskim pokazateljima poslovanja za 2011. godinu predalo je 91.190 trgovačkih društava, obveznika poreza na dobit, od kojih njih 33,7 posto nije imalo niti jednog zaposlenog.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske gospodarske komore, kaže da je udio tvrtki bez zaposlenih u Istarskoj županiji još veći.

- Od ukupno 8.519 aktivnih tvrtki u našoj županiji, njih 4.213 ili čak 49 posto poslovalo je bez zaposlenih. Daljnja analiza pokazuje da su, prema apsolutnim brojkama, vodeće sljedeće djelatnosti: građevinarstvo (928), trgovina (828) i poslovanje nekretninama (842). Nadalje, postotna zastupljenost tvrtki bez ijednog zaposlenog u odnosu na ukupan broj tvrtki najveća je u poslovanju nekretninama (86 posto), slijedi opskrba električnom energijom i plinom (73 posto), građevinarstvo (60 posto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (58 posto), administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (55 posto), hoteli i restorani (50 posto), kaže Jaklin Majetić.

Naime, postojeći Zakon o trgovačkim društvima ni za jedan pravni oblik ne određuje obvezu zapošljavanja radnika kao uvjet za obavljanje registrirane djelatnosti, osim u rijetkim slučajevima gdje je to izričito navedeno (na primjer, u bankarstvu. gdje član uprave mora biti u radnom odnosu). S obzirom da obveza zapošljavanja nije propisana, trgovačko društvo može isporučivati robe i usluge, izdavati fakture, stjecati prihode i ostvarivati dobit bez zaposlenih radnika.

- Dodatni razlog zbog kojeg veliki broj tvrtki nema zaposlenih su i dugotrajno blokirana poduzeća. Po podacima Fine, koncem 2011. u Hrvatskoj je 27.228 trgovačkih društava bilo u blokadi duljoj od godinu dana, odnosno u fazi stečaja ili likvidacije. Te tvrtke nisu imale zaposlenih. U Hrvatskoj je tek nedavno donijet Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji bi trebao ubrzati postupak stečaja i likvidacije, odnosno brisanje takvih tvrtki iz registra kod trgovačkih sudova, objašnjava Jaklin Majetić.

Osim toga, kaže da je uzrok postojanja tvrtki bez zaposlenih i već poznata situacija vezana uz pravila stjecanja nekretnina koja vrijede za strance. Naime, neki strani državljani nisu mogli kupiti nekretninu u Hrvatskoj jer nije bio ispunjen uvjet uzajamnosti, pa su onda osnivali trgovačka društva i potom kupovali nekretninu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter