Polovica ispitanika za bazen manjih dimenzija

Ispitanici su bili gotovo jedinstveni u stavu da Puli treba bazen (N. LAZAREVIĆ)
Ispitanici su bili gotovo jedinstveni u stavu da Puli treba bazen (N. LAZAREVIĆ)

Kao što se i očekivalo, istraživanje agencije Ipsos Puls pokazalo je da Puljani itekako podržavaju izgradnju gradskog bazena: Naime, čak 93,6 posto ispitanika u potpunosti (70,2 posto), ili uglavnom (23,4 posto), podržavaju izgradnju bazena, a taj je projekt jako ili uglavnom važan za čak 86,3 posto ispitanika. Ovakve brojke bile su i očekivane s obzirom da Puljani bazen čekaju već više desetljeća pa je gradskoj upravi jasno da se obećanje konačno treba ispuniti.

Gotovo 39 posto za olimpijski bazen

O anketi Ipsos Pulsa, u koju je bilo uključeno 600 Puljana starijih od 18 godina, a koju je naručio Grad Pula, već smo pisali. Najzanimljivije pitanje u anketi bilo je ono koju opciju ispitanici smatraju najkorisnijom. Tako je opcija izgradnje bazena dimenzija 33x25 metara s dodatnim bazenom za djecu i neplivače, kao srednje skupa opcija, dobila 50,7 posto glasova. No, velikih 38,6 posto glasova dobila je opcija izgradnje olimpijskog bazena dimenzija 50x25 metara, što je ujedno i najskuplja opcija. Međutim, 52,7 posto ispitanika koji podržavaju izgradnju olimpijskog bazena smatra da bi jeftinija varijanta bazen 33x25 metara s dva dodatna bazena bila bolja varijanta od skupljeg olimpijskog bazena.

S obzirom da su druge opcije odbačene, pitanje je sada hoće li Pula izgraditi olimpijski ili manji bazen, uz dodatni polivalentni. Zahtjev za dodatni polivalentni bazen stigao je od samih udruga, a služio bi i za djecu i potrebite.

Na pitanje smatraju li da se kod odabira rješenja treba voditi briga o troškovima izgradnje i održavanja bazena, većina ispitanika, njih čak 94,6 posto, odgovorila je potvrdno. Na pitanje "smatrate li da bi jeftinija varijanta bazena vaterpolskih dimenzija 33x25 metara s dva dodatna bazena za djecu i neplivače bila bolja od samo jednog skupljeg olimpijskog bazena" omjer je bio 71,1 posto, naspram 17 posto, u korist manjeg bazena, dimenzija 33x25 metara. Dakle, iako bi izgradnju olimpijskog bazena podržalo 40 posto ispitanika, čak i u slučaju mogućeg povećanja prireza i njihovih osobnih troškova, njih 71 posto smatra da bi opcija izgradnje bazena dimenzija 33x25 metara, koji bi uključivao i polivalentni bazen za djecu i neplivače, bila bolje rješenje od samo jednog 50-metarskog.

"Ovakvi rezultati upućuju da postoji određeni dio građana koji se zalaže za izgradnju 50-metarskog bazena, ali su svjesni da je potrebno naći rješenje od kojeg će koristi imati što veći broj Puljana, pritom vodeći računa i o troškovima izgradnje i održavanja. Važnost ekonomske računice u čitavoj priči ističu čak i oni kojima je olimpijski bazen prvi izbor. Upravo je zato interesantan podatak da više od polovice, odnosno 53 posto ispitanika među onima koji bi podržali izgradnju većeg bazena ujedno smatra da je bolje rješenje izgradnja bazena dimenzija 33x25 s dodatnim bazenom za djecu i neplivače", komentiraju anketu iz Grada Pule.

Za Verudu 82 posto ispitanika

Građani se u velikom omjeru, čak 97 posto, u potpunosti ili uglavnom slažu da bazen treba biti na usluzi svim građanima, a ne samo plivačkim i sportskim klubovima, koji traže izgradnju olimpijskog bazena. Stoga ne čudi da 52 posto ispitanika podržava tvrdnju da "samo olimpijski bazen može zadovoljiti potrebe plivačkih klubova i građana".

Kada je riječ o lokaciji budućeg bazena, 82 posto ispitanika u potpunosti ili se uglavnom slažu da je bolje graditi na lokaciji Sportsko-rekreativnog centra Veruda gdje već postoji sva potrebna infrastruktura nego tamo gdje toga nema. Također, 87 posto ispitanika u potpunosti ili uglavnom smatra da održavanje bazena treba što manje opteretiti proračun.

Izgradnja bazena dimenzija 33x25 metara ekonomski isplativijom varijantom smatra 61 posto ispitanika, dok 64 posto ispitanika smatra da je bolje jeftiniji i manji bazen nego nikakav. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter