Pollwatch: U parlament ulaze Jakovčić, Škrlec i Radoš

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Prema najnovijim projekcijama agencije PollWatch 2014., načinjenim prema istraživanjima javnog mnijenja u svim članicama Europske unije, koji su objavljeni posljednjeg dana travnja, Hrvatska će izabrati šarolik sastav novih eurozastupnika. Najviše će ih imati HDZ, četvero, dok će ih SDP imati dvoje. Taj je rezultat dosta važan zbog izbora novog predsjednika Europske komisije, koji će se izabrati ili iz redova Europske pučke stranke (danas dobivaju 213 mandata) ili iz redova S&D grupacije. Socijaldemokrati u ovom trenutku imaju 208 prognoziranih mandata.

Hrvatska bi trebala, ostvare li se prognoze, dobiti i dva liberalna zastupnika, u ALDI skupini, što su zapravo kandidati IDS-a i HNS-a. Predviđa se dobivanje jednog mandata za Ujedinjenu europsku ljevicu/Nordijsku ljevicu, dakle za Hrvatske laburiste, te jednog mandata za Zelene/Europsku slobodarsku alijancu (EFA), gdje bi se mogao naći kandidat Oraha. Jedanaesti hrvatski europarlamentarac trebao bi, po prognozama PollWatcha 2014. sjediti u NI (Non-Inscrints) skupini, gdje sjede neovisni, ali u pravilu desno orijentirani poslanici.

"Prevede" li se stranačka prognoza europskog PollWatcha 2014. u imena budućih zastupnika u Bruxellesu i Strasbourgu, tamo će sjediti HDZ-ovi Andrej Plenković, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Davor Stier, SDP-ovi Biljana Borzan i Tonino Picula, dok će Neven Mimica ostati europski povjerenik. Ulaze i HNS-ov Jozo Radoš, IDS-ov Ivan Jakovčić, te laburist Nikola Vuljanić. S liste Oraha mogao bi se plasirati dr. Davor Škrlec, jer prva na listi Mirela Holy ne namjerava u Europski parlament. Mjesto za nezavisnog zastupnika u NI grupi vjerojatno pripada kandidatu s liste Saveza za Hrvatsku. Prvi na izbornoj listi je predsjednik Hrvatske zore dr. Milan Kujundžić, no i on je unaprijed odustao od tog posla. Slijedi ga šef stranke Hrast Ladislav Iličić, što znači da bi on, po prognozama PollWatcha 2014. mogao dobiti posao u Bruxellesu. (D. GRAKALIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter