Poljsko-ruska porcija beskompromisnog metala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pula ima popriličnu bazu ljubitelja metal glazbe - a to se moglo vidjeti ove srijede u Klubu Uljanik, gdje su u sklopu Roštiljarke Live 2015. gostovala tri benda - iz Poljske industrial groove metal sastav Thy Disease, te iz Rusije thrash death metal grupa Pokerface i thrash metal band Thrashred.

Frontgirl sitnog stasa i moćnog glasa

Makar sredina radnog tjedna izgleda pomalo neuobičajen izbor za koncertnu večer, ova tri sastava došla su u sklopu turneje Global Technocratic Balkan Tour, pa su tako dan prije Pule nastupili u Zagrebu, a u sklopu 15-dnevne turneje nastupaju u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Za razliku od poslovičnog pulskog kašnjenja u odnosu na najavljenu satnicu, koncert je počeo točno u 21 sat kako je i najavljeno, a završio je do ponoći, što je za svaku pohvalu.

Svim bendovima je ovo bilo prvo gostovanje u Puli, a nezahvalnu ulogu da otvore koncertnu večer pred nekolicinom posjetitelja koji su tek pristizali jest imao Thrashred, za koje su mnogi komentirali da zvukom asociraju na Metallicu. No, nije puno trebalo da se zagrije atmosfera - a veliku ulogu u tome zasigurno ima pjevačica odličnog ruskog sastava Pokerface, Alena "Delirium Tremens" Yashkina. Iako sitnog stasa, Alena je prava frontgirl moćnog glasa, koja se s lakoćom nosi s growl načinom pjevanja a ima i sjajnu komunikaciju s publikom te je u nekoliko navrata s mikrofonom otišla među brojnu publiku koja se okupila u malom prostoru kluba Uljanik. Nije izostao ni tradicionalni mosh pit, a publika je pak oduševljenim povicima i aplauzima ispratila Pokerface. Valja napomenuti i da je pulska publika u srijedu imala priliku poslušati pjesme s nedavno objavljenog prvijenca Pokerfacea "Divide and Rule".

Ovacije i pozivi na bis

Koncertnu večer zatvorili su najpoznatiji poljski industrial groove metalci Thy Disease, suverenim, energičnim i beskompromisnim svirkom i nastupom. Publika je iz prvih redova pjevala i povicima pružala podršku bendu, a Thy Disease su pak predstavili zanimljivu muzičku mješavinu žestoke metal svirke kombinirane s elektronskim matricama, te su odsvirali repertoar s presjekom pjesama s njihovih šest albuma. Sjajan nastup izmamio je od publike ovacije i povike "we want more", na što su se Thy Disease, iako umorni od svakodnevnih koncertnih nastupa i putovanja, vrlo rado odazvali. Finale je bilo uz još jednu dozu njihovog autorskog rada, a za sam kraj su odsvirali i jednu popriličnu neuobičajenu obradu - "Frozen" od Madonne, koja zvuči jako dobro u interpretaciji Thy Diseasea.

Koncert je pohodilo stotinjak posjetitelja, što je optimalna brojka za mali prostor Uljanika. Ako se tome pridoda činjenica da je koncert održan usred radnog tjedna, gostovanje Global Technocratic Balkan Toura je prošlo više no uspješno, a odlična atmosfera i oduševljeni komentari posjetitelja nakon koncerta idu tome u prilog. (Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter