Poljska oporba odlučna bojkotirati parlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljska oporba najavila je u petak da će nastaviti skoro mjesec dana dugu blokadu parlamenta, ako vladajuća stranka ovoga tjedna pokuša sazvati novu sjednicu, što će produbiti sukob oko medijskih sloboda i proračuna.

Građanska platforma (PO) i liberalna Nowoczesna, najveće oporbene stranke u Poljskoj, prosvjedovale su sredinom prosinca protiv plana vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) da novinarima ograniči pristup parlamentu tako što su zauzele glavnu govornicu.

Sukob se pojačao nakon što su vladajući izglasali proračun za 2017. u susjednoj dvorani, što oporba smatra nezakonitim i traži ponovno glasanje.

Nova sjednica trebala bi početi idućeg tjedna. Čelnik PO-a Grzegorz Schetyna kaže da će ukinuti blokadu ako predsjednik parlamenta odluči nastaviti prekinutu sjednicu iz prosinca i vrati proračun na dnevni red.

Ako vladajući budu ustrajali u tome da je proračun donesen zakonito i pokušaju započeti novu sjednicu, Schetyna najavljuje da će oporba okupirati "bilo koju dvoranu u kojoj bi održali zasjedanje".

PO kaže kako nije jasno je li PiS donio proračun dovoljnom većinom, no predsjednik PiS-a Jaroslaw Kaczynski rekao je novinarima u utorak da je proračun donesen u skladu s procedurom.

Proračun za 2017. predviđa veći deficit nego prošle godine, iako u granicama od tri posto BDP-a kako nalaže EU, a oporba zamjera PiS-u i veća izdvajanja za socijalni sustav.

Čini se kako je Kaczynski u utorak ponudio kompromis ponudivši da senat usvoji neke oporbene amandmane i ponovno pošalje proračun u donji dom, gdje PiS također ima većinu.

"Mogli bi čak i usvojiti neke od tih amandmana, pod uvjetom da totalno ne unište proračun", rekao je Kaczynski državnoj televiziji TVP1.

No, Schetyna kaže da to nije dovoljno. "Moramo poštivati ustav i vladavinu prava", rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter