Poljska odala pocast žrtvama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od stotinu tisuca Poljaka okupilo se u subotu na najvecem trgu u Varšavi kako bi odali posljednju pocast poljskom predsjedniku Lechu Kaczynskom i 95 drugih žrtava zrakoplovne nesrece koja se dogodila prije tjedan dana u Rusiji.

Pocetak svecanosti u podne obilježen je sirenama i zvonjavom crkvenih zvona u cijeloj zemlji, kao i u 8.56 sati, tocno u trenutku kada se 10. travnja dogodila nesreca u Smolensku, na zapadu Rusije.

"Takvo što nikada se ne dogada, to nije moguce", rekao je poljski premijer Donald Tusk, ocijenivši da je rijec o "najvecoj tragediji u povijesti Poljske poslije Drugog svjetskog rata".

Poruku solidarnosti s poljskim narodom uputio je i papa Benedikt XVI., a procitao ju je apostolski nuncij nadbiskup Jozef Kowalczyk. Jedan glumac procitao je imena svih žrtava, a nakon govora služena je misa na otvorenom.

Komemoracija je održana na Trgu Pilsudski, istom onom na kojem je papa Ivan Pavao II. služio povijesnu misu u povodu svojeg prvog hodocašca u komunisticku Poljsku 1979.

Poljsko izaslanstvo putovalo je na svecano obilježavanje 70. godišnjice pokolja 22.000 poljskih casnika u katinskoj šumi.

Ljesovi s predsjednikom Lechom Kaczynskim te s njegovom suprugom, izloženi od utorka u predsjednickoj palaci, poslijepodne su prebaceni u katedralu sv. Ivana, gdje je navecer služena misa. U nedjelju ujutro vojnim ce zrakoplovom biti prebaceni u Krakov gdje ce biti pokopani.

Neki svjetski celnici, ukljucujuci hrvatskog predsjednika Ivu Josipovica i bivšeg predsjednika Stjepana Mesica, americkog predsjednika Baracka Obamu i njemacku kancelarku Angelu Merkel, bili su prisiljeni otkazati put u Poljsku na nedjeljni pogreb Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije zbog oblaka vulkanskog pepela koji ometa zracni promet diljem Europe.

Put u Krakov otkazali su i švedski kralj Carl XVI. Gustaf, finska predsjednica Tarja Halonen te španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i kralj Juan Carlos I. Izaslanstva Egipta, Makedonije, Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana su takoder otkazala planove da nazoce državnom pogrebu, prema AP-u.


Podijeli: Facebook Twiter