Poljoprivredno zemljište na uvidu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javni uvid u prijedlog Plana gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u opcini Medulin pocinje danas i traje do 8. ožujka. Primjedbe ce se zaprimati do 16. ožujka, a o njima ce do 15. travnja odlucivati Opcinsko vijece koje je na nedavnoj sjednici formiralo povjerenstvo za primjedbe u sastavu Ratko Lorencin, Emil Jukopila i Klaudio Privrat.

Na podrucju medulinske opcine su dosad evidentirana 202 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Prema rijecima Vjekoslava Para s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je na sjednici prijedlog programa prezentirao vijecnicima, prodaji su namijenjena 6,3 hektara, zakupu na 20 godina 114 hektara, a 67 hektara dugotrajnom zakupu na 50 godina. Za ostale namjene ili potrebe Opcine predvideno je 9,9 hektara, a za povrat imovine tri hektara.

Prema prijedlogu plana, zemljišta na tisucu metara od granice prostornog plana nece se prodavati, vec ce se dati u zakup kao i parcele na 500 metara od mora. Maksimalna površina za prodaju, bez obzira na broj natjecaja, je pet hektara, za zakup za biljnu proizvodnju deset hektara, a 20 hektara za stocarsku.

Dugogodišnjem zakupu namijenjene su tri proizvodno-tehnološke cjeline, odnosno vinograd Frankinovica sa 6,3 hektara, vinograd Velike Ševe s 21,8 hektara i Campanož s 3,3 hektara. Za ostale proizvodne površine u dugogodišnjem zakupu predviden je maksimum do deset hektara za biljnu i 20 hektara za stocarsku proizvodnju. Iako je niz malih parcela bez prilaznih putova predviden za prodaju, Par je rekao da one mogu ici u zakup, dok se neke predvidene za zakup mogu i prodavati. Vijecnici su predložili da se pokušaju odrediti površine namijenjene sadnji maslina i da idu u dugogodišnji zakup.

Nakon što vijece usvoji Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem on se šalje u Ministarstvo poljoprivrede, zatim se raspisuje natjecaj za zakup, prodaju ili dugogodišnji zakup. Prodaju i zakup provodi Opcina, a dugogodišnji zakup Ministarstvo.


Podijeli: Facebook Twiter