"Povrće na pulsku zelenu tržnicu dolazi svježe ubrano. Ozbiljni smo proizvođači i naš se rad mjeri stotinama vagona svježe hrane i to dugi niz godina. Članovi smo uspješnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se u teškoj poljoprivrednoj stvarnosti u Hrvatskoj snalaze na mnoge načine. Puno je faktora koji na to utječu, od starosti i brojnosti članova OPG-a do blizine njiva, stola na tržnici i drugo. Ono što je za potrošače naših proizvoda najvažnije je da mi za svoje proizvode na pulskoj tržnici garantiramo. Za svaki proizvod se zna s koje je njive, a to zna i nadležna poljoprivredna inspekcija", kaže Tomislav Capar, kako veli, u ime 30 OPG-ova okupljenih u udruzi AgroPula. Ogorčeni su izjavama predsjednika Hrvatske udruge eko-proizvođača Nenada Kuftića koji je u nedavno objavljenom članku u našim novinama ustvrdio da tržnicama vladaju prekupci i da su među njima i OPG-ovci.
OPG-ovci se udružuju
- Kuftić očito ne razumije i ne radi na zemlji te ne poznaje temelje održive poljoprivredne proizvodnje. Koliko vidim, OPG-ovi u Istri, na svojim se gospodarstvima moraju baviti i turizmom, imati apartmane, bazen, a ne samo svježe povrće. Od poljoprivrede se, generalno, ne može živjeti, jer si ucijenjen, prvo otkupnom cijenom proizvoda. Kad je sezona kupusa i kelja pa dobiješ otkupnu cijenu 0,50-0,70 kuna, sa svim ulaznim troškom ne možeš preživjeti pa kombiniraš s prodajom na tržnici. Nećemo ih zvati prekupci, to su sve ljudi koji imaju i svoje proizvode i nadopunjuju se proizvodima kolega, ali svi smo u udruzi, sve je to domaća proizvodnja. To sada treba i zakonski regulirati, o čemu ćemo razgovarati s Ministarstvom, kaže Capar. (Duška PALIBRK)
OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU